За първи път от години блокбастър може да грабне "Оскар"

10 март 2024
Опенхаймер
Снимка от БГНЕС

Тази година церемонията за наградите "Оскар" може да предложи на зрителите събитие, което не се е случвало от години - най-голямата награда в неделя може да отиде при блокбастър. 

Американската киноакадемия от години отличава по-малки продукции като "Формата на водата" и "Земя на номади", но тази година най-големият фаворит е и един от най-печелившите филми от изминалата година. "Опенхаймер" спечели малко над един милиард долара от продажба на билети. 

За последен път филм, спечелил повече от 100 милиона долара в САЩ, спечели "Оскар" през 2012 г. Тогава това постигна "Арго" на Ben Affleck. 

Членовете на Академията, които гласуват, в голяма степен предпочитат по-малки, независими филми като "Лунна светлина", "Земя на номади" и "CODA: Дете на глухи родители", с нулеви финансови резултати в боксофис класацията на Северна Америка. Миналата година доста различният от отличаваните с "Оскар" независим филм "Всичко навсякъде наведнъж" играеше ролята на аутсайдер в наградния сезон, докато не се превърна във фаворит на Академията.

Но дори и "Арго", който си тръгна с три статуетки, след като спечели 232,3 млн. долара в световен мащаб при бюджет от 44,5 млн. долара, не може да се сравнява с "Опенхаймер"

Лентата трябва да се върне назад до церемонията през 2004 г., когато "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" на Peter Jackson, спечелил 1,16 млрд. долара, получи единадесет отличия "Оскар". Подобни са очакванията и за биографичния филм за Робърт Опенхаймер на режисьора Christopher Nolan.

Години наред големите са лоши за наградите "Оскар" - тенденция, която филмовата академия наблюдава със спорадична паника. След като "Черният рицар" на Nolan не беше сред номинираните за най-добър филм през 2009 г., се взе решение да се увеличи броят на кандидатите за отличието над пет, като в момента вече са 10. През 2018 г. Академията предложи и нова категория „популярен филм“, но в рамките на седмици тя беше отменена, след като гласуващите се разбунтуваха срещу нея.

Когато за наградите "Оскар" се борят по-разпространени и известни филми, исторически погледнато, интерес към тях имат повече хора. Най-гледаната церемония в историята е през 1998 г., когато "Титаник" беше начело на наградите "Оскар", спечелвайки 11 трофея. Около 57,3 млн. зрители наблюдаваха как James Cameron обяви: "Аз съм кралят на света!".

Тази година за "Оскар" за най-добър филм се борят не един, а два блокбастъра - "Опенхаймер" и "Барби", което увеличава надеждите и за телевизионното предаване. В последните години то се движи около една трета от зрителите, наблюдавали триумфа на "Титаник". Миналогодишната церемония беше гледана от 18,7 млн. зрители.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени тази нощ в Лос Анджелис. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини