"Барби" е с двоен шанс за музикалния "Оскар"

23 януари 2024
Ryan Gosling
Снимка от БГНЕС

Макар Margot Robbie да не получи номинация за най-добра актриса, а Greta Gerwig да беше пропусната в режисьорската категория, филмът "Барби" може да се поздрави с 8 номинации за "Оскар", сред тях и сериозна доминация за музикалните статуетки. 

Две песни от най-касовия филм за 2023 г. ще се борят за наградата за най-добра оригинална песен към филм. Това са “What Was I Made For?” от Billie Eilish и Finneas O’Connell, и “I’m Just Ken” от Mark Ronson и Andrew Wyatt. Сред претендентите беше и “Dance the Night” на Dua Lipa, но според правилата на Академията номинирани от един филм могат да бъдат само две песни. 

Ако някоя от двете спечели на 10-и март, това ще е пореден "Оскар" и за двата тандема от автори. Eilish и нейният брат спечелиха през 2021 г. за песента от едноименния филм за Джеймс Бонд “No Time to Die”, а Ronson и Wyatt бяха сред отличниците през 2018 г. за създаването на песента-победител на “Shallow” на Lady Gaga от филма с нейно участие "Роди се звезда". 

Номинирани тази година са също Jon Batiste и Dan Wilson за “It Never Went Away” от “Американска симфония", Diane Warren за “The Fire Inside” от "Опасно горещо" и “Wahzhazhe (A Song for My People)” от Scott George - индианска песен от "Убийците на цветната луна". 
 
В категорията за музика към филм начело на надпреварата е Ludwig Göransson за озвучаването на "Опенхаймер". Той спечели статуетката през 2018 г. за работата си по "Черната пантера" и получи номинация през 2022 г. за продължението "Уаканда завинаги". През настоящия награден сезон Göransson спечели в музикалната категория "Златен глобус" и наградата на Гилдията на критиците. 

Robbie Robertson получи посмъртно номинация за музиката към филма на Martin Scorsese "Убийците на цветната луна". Той почина на 9-и август миналата година. Китаристът и автор на песни беше син на индианец и това е десетият път, когато си партнира със Scorsese за негов филм. "Убийците на цветната луна" е посветен на него. 

Сред номинираните е и Laura Karpman за джазовата музика към “American Fiction”. Тя е едва петата жена номинирана в композиторската категория. 

91-годишният John Williams получи своята 54-та номинация за музиката към "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". Легендарният композитор и петкратен носител на "Оскар" отдавна държи рекорда за най-номиниран музикант в историята на Оскарите. Той е и най-номиниранията за "Оскар" личност изобщо. Williams беше номиниран за първите три филма за Индиана Джоунс.

Британският композитор Jerskin Fendrix получи първата си номинация за "Оскар" за "Клети създания" на Yorgos Lanthimos с Emma Stone в главната роля.

Новини