“Аватар: Природата на водата” спечели 1 милиард за 14 дни

Очаква се да измести "Топ Гън: Маверик" като най-печелившия филм за годината

29 декември 2022
social
Снимка от Forum Film Bulgaria

“Аватар: Природата на водата” премина границата от 1 милиард долара приходи в световния бокс-офис за едва 14 дни. Това е най-краткият период за отбелязване на постижението тази година. 

Чаканото с години продължение на революционния филм предизвика интереса на зрителите, въпреки смесените отзиви на критиката. 

Така “Аватар 2” стана един от трите филма тази година, които успяват да спечелят повече от 1 милиард долара, след “Топ Гън: Маверик” и “Джурасик свят: Доминация”. 

Режисьорът James Cameron обаче вече каза, че неговият иновативен в технологично отношение филм трябва да спечели поне 2 милиарда долара, за да може да излезе на печалба. 

Лентата продължава сюжетната линия от “Аватар” от 2009 г., който е най-печелившият филм в историята с приходи от 2.97 милиарда долара.  

Според анализаторите новата продукция едва ли ще успее да надмине тази сума, защото посещаемостта на кината остава ниска след пандемията. Все пак се очаква “Природата на водата” да изпревари “Топ Гън: Маверик” като най-печеливш филм на 2022 г. 

Новината може да е изненадваща за критиците, някои от които определиха “Аватар 2” като “тромав и лишен от хумор филм, в който не се случва нищо интересно, а историята е доста глупава”. Други обаче проявяват повече ентусиазъм и го описват като “завладяващ и впечатляващ визуален спектакъл, който потапя зрителя в един сън наяве”.

Сюжетът в първия филм е на практика научно-фантастична версия на “Покахонтас”, пише BBC - алчни човешки колонизатори разграбват природните богатства на далечна планета, наречена Пандора. Историята е разказана през погледа на Джейк Съли (Sam Worthington), войник от Земята, който се влюбва в местна жена, Нейтири (Zoe Saldana), и постепенно осъзнава важността на крехкия баланс на екосистемата на Пандора. 

Продължението се развива няколко години по-късно, когато Съли и Нейтири, вече семейна двойка с деца, се отправят към водните дълбини, за да защитят планетата от поредната инвазия на хората.  

“Природата на водата” е всъщност първото от планираните 4 продължения на “Аватар”, като следващите би трябвало да излязат през 2024 г., 2026 г. и 2028 г. По време на работата по него Cameron е заснел третия филм, както и части от четвъртия, за да може децата актьори да са на същата възраст, на каквато се очаква да бъдат спрямо хронологията на събитията. “Харесвам “Странни неща” (популярният сериал на Netflix - бел.ред.), но не искам да се получи ефектът “Странни неща”, където те се предполага, че още са в гимназията, а актьорите вече са на 27 години”, обясни режисьорът.    

По-рано Cameron, който стои зад кино хитове като “Терминатор”, “Титаник” и “Бездната”, призна, че плановете му за бъдещето на франчайза зависят изцяло от печалбата - ако “Аватар 2” не се представи добре, поредицата може приключи с третия филм.

 

 

 

 

 

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Bulgarian → Bulgarian...
       
    • Create a new word list...
  • Copy

Новини