Бизнесмен плати 5 милиона долара за китара на Kurt Cobain

Част от приходите от инструмента ще бъдат дарени за благотворителност

23 май 2022
social
Снимка от БГНЕС

Електрическата китара на Kurt Cobain от видеото на “Smells Like Teen Spirit” на Nirvana от 1991 г. беше продадена на търг за 4,5 милиона долара. Тя вече ще бъде част от известната колекция на бизнесмена Jim Irsay в Индианаполис. Платената сума многократно надвишава първоначално обявената цена от 600 000 долара. Китарата беше една от любимите на покойния фронтмен на Nirvana. В едно от своите интервюта той беше казал, че трудно се намират подобни инструменти, които да са на добра цена и да са пригодени за левичари, а той е имал само два. 

Китарата е използвана при записите на “Nevermind” и “In Utero”, както и в много изпълнения на живо. Моделът 1969 Fender Mustang беше изложен в музей в Сиатъл, и беше сниман и включен в престижна китарна колекция. 

От семейството на музиканта ще дарят част от печалбата на организация за психично здраве. 

На търга бяха продадени и много други предмети на Cobain, с което аукционната къща постигна рекорд по предлагане на негови вещи.

През 2020 г. китарата на музиканта 1959 Martin D-18E от участието на Nirvana в “MTV Unplugged” беше продадена за 6 милиона долара и се превърна в най-скъпата китара, продавана някога на търг. 

Над 1300 предмета бяха предложени на вниманието на колекционерите през уикенда в аукциона “Музикални икони” в Ню Йорк, като общите приходи са близо 15 милиона долара. На търга бяха продадени и рокля и аксесоари на Madonna, вдъхновени от Marilyn Monroe, и носени от певицата в нейното видео “Material Girl” от 1984 г. (287 500 долара); акустична китара на Johnny Cash (437 500 долара); текстът на “Born to Run” на Bruce Springsteen, написан лично от него (44 800 долара).

 

Новини