Платиха над 2 милиона долара за пиано на Freddie Mercury

07 септември 2023
Freddie Mercury
Снимка от YouTube screenshot

Пианото, използвано от Freddie Mercury за композирането на “Bohemian Rhapsody”, беше продадено за 2,2 милиона долара в сряда на търг, на който бяха предложени 1500 вещи на легендарния певец.

Продажбата на пианото Yamaha Grand от 1973 г. на Mercury надхвърли сумата от 2,1 милиона долара, платени за Steinway на John Lennon, което той използва, за да напише „Imagine“. Според Wall Street Journal купувачът през 2000 г. е бил George Michael.

Колекцията, която Mercury веднъж описа като „изискан безпорядък“, включваше ръкописни текстове за химна на Queen, които бяха продадени за 1,7 милиона долара. 15-те страници с текстове, написани върху брандирани листове на вече несъществуваща авиокомпания, разкриват, че песента първоначално е била озаглавена "Mongolian Rhapsody", преди певецът да зачеркне първата дума и да я замени с "Bohemian".

На търга бяха продадени и други артикули, свързани с “Bohemian Rhapsody”. Сред тях е златна брошка на Cartier, която мениджърът на групата е подарил на всеки член на състава, след като песента става номер едно. Тя е брандирана с думите „Queen number 1“. За нея са платени 208 000 долара. Сребърната гривна със змия, която фронтменът носеше в музикалния видеоклип, беше продадена за над 881 000 долара. Това е рекордно висока цена за бижу, някога притежавано от рок звезда, според организаторите на търга. 

Ръкописните текстове на Mercury за други класики на Queen също бяха пласирани за солидни суми. Черновата му от една страница на „Killer Queen“ беше продадена за 352 687 долара, докато текстовете му за вечния химн от 1977 г. „We Are the Champions“ бяха продадени за 400 780 долара.

Колекцията на легендата от японско изкуство също привлече вниманието на купувачите, като един от тях плати 368 718 долара за гравюра на Utagawa Hiroshige от 1857 г. „Внезапен дъжд над моста Шин-Охаши и Атаке“. Mercury, който беше запален колекционер на изкуство, притежаваше и гравюри на Пабло Пикасо (240 000 долара), Салвадор Дали (60 900 долара) и Марк Шагал (80 000 долара).

Атмосферата в първия ден на търга е била по-празнична от обичайното за подобна разпродажба. Според Асошиейтед прес след като спечелил наддаването за емблематичната корона на Mercury с кристали и червеното наметало от изкуствена кожа, което той носи по време на последното турне на Queen през 1986 г., купувачът толкова се зарадвал, че вдигнал ръце победоносно и прегърнал жената до себе си. Той е платил за тях 801 500 долара.

Очаква се още предмети да бъдат предложени на търг и днес. 

Колекцията е била съхранявана от близката приятелка и довереница на Mercury, Mary Austin, на която той завеща дома си и личните си вещи. Наскоро тя съобщи, че е взела трудното решение да се раздели с някои от предметите.

На търга в сряда бяха продадени 59 артикула за общо 15,4 милиона долара. Част от приходите от търга ще бъдат дарени за браготворителност.

Новини