Bruce Springsteen получава едно от най-престижните британски отличия

27 март 2024
Bruce Springsteen
Снимка от БГНЕС

Bruce Springsteen ще получи една от най-големите награди за автори на музика - тази на британския професионален съюз на авторите на песни, известен като Академията "Айвърс". 

Той ще бъде първият чужденец, който ще получи престижното британско отличие, което се връчва на личности с огромен принос към културния живот във Великобритания. 

Само 26 души са получавали досега наградата, сред тях са сър Elton John, сър Paul McCartney и Kate Bush.

Миналата година призът отиде при Sting, който използва възможността да предупреди колко опасен би могъл да бъде изкуственият интелект (ИИ) за авторите на музика. 

Springsteen е роден в работническо семейство в Ню Джърси през 1949 г. и като много от неговите съвременници се вдъхновява да се занимава с музика, след като гледа участието на Elvis Presley в шоуто на Ed Sullivan.

След изяви по барове с различни банди, накрая той решава да започне самостоятелна кариера, подписва договор с музикална компания и издава първия си албум "Greetings from Asbury Park" през 1973 г.

Нито той, нито следващия "The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle" се продават особено добре, но пък Springsteen си спечелва популярност като изпълнител на живо. 

През 1974 г. музикалният критик Jon Landau пише статия за едно от неговите шоута с The E Street Band в Бостън, в която подчертава:

"Видях бъдещето на рокендрола и то се нарича Bruce Springsteen".

Landau и Springsteen стават приятели и работят заедно по третия албум на музиканта "Born To Run", който го превръща в истинска рок звезда. 

От записа са продадени над 9 милиона копия и това поставя Springsteen на кориците на известните американски списания Time и Newsweek в една и съща седмица - нещо, което се случва рядко.

Springsteen си изгражда репутация като един от най-раздаващите се музиканти на сцената с концерти, които продължават понякога над три часа. 

Малко неочаквано той става и една от изгряващите звезди в ранните години на музикалната телевизия MTV, като неговите клипове на песни като "Hungry Heart" и "Dancing In The Dark" се въртят наравно с тези на хитовете на Madonna, Michael Jackson и Prince.

От най-успешния албум на Springsteen, "Born In The USA" (1984 г.), са продадени 15 милиона копия в САЩ и 30 милиона по света. От него са превърналите се в хитове сингли  "Glory Days", "I'm On Fire" и "My Hometown".

След големия успех той се отделя от групата си E Street Band.

През 90-те години печели "Оскар" за песента към филма с Tom Hanks "Филаделфия", а колекцията с най-големите му хитове оглавява класациите и се продава в 4 милиона копия.

В началото на настоящото хилядолетие Springsteen отново събира E Street Band и започва нов творчески период, който продължава и до днес. Някои от върховите моменти в него - албумът "The Rising" от 2002 г., създаден като реакция на терористичните атаки от 11 септември; политически зареденият "Wrecking Ball" от 2012 г. и "Western Stars" от 2019 г.

Bruce Springsteen беше въведен в Залата на славата на рокендрола през 1999 г., а 10 години по-късно е хедлайнер на шоуто на Супербоул. 

През 2016 г. той издаде автобиографията си, озаглавена "Born To Run", и имаше серия шоута на Бродуей, които посвети на живота и кариерата си. Макар първоначално да са планирани изяви за 8 седмици, в крайна сметка представлението му се представя пред публика в продължение на 2 години при средна цена на билетите от 500 долара.

По време на пандемията Springsteen записва кавъри на любими свои песни, като "What Becomes Of The Broken Hearted" на Jimmy Ruffin и "The Sun Ain't Gonna Shine Any More" на The Walker Brothers. През 2022 г. тези записи съставляват 21-вия му албум "Only The Strong Survive", а втората част се очаква да излезе тази година. 

Миналата година музикантът стартира и турне с E Street Band с концерти на стадиони и фестивали по света. Това начинание беше прекъснато за няколко месеца заради пептична язва.

Заболяването му вече е под контрол и Springsteen поднови турнето, което ще стигне Великобритания през месец май. А на 23 май той ще бъде в Лондон, за да получи наградата си от Академията "Айвърс". 

В изявление музикантът каза по този повод: 

"Освен че е признание за моето творчество, наградата е и признание за феновете и приятелите, които подкрепят мен и работата ми през последните 50 години. Тази страна винаги ме е карала да се чувствам добре дошъл и винаги ще съм ѝ благодарен за това".

Magic - Музиката, която обичаш

Новини