Dr. Dre ще получи първата награда „Икона на хип-хопа“

21 юни 2023
Dr Dre
Снимка от БГНЕС

Dr. Dre ще получи първата награда „Икона на хип-хопа“ на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите на музика. Отличието ще бъде връчено на рапъра, продуцент и бизнесмен по случай 50-годишнината на хип-хопа на церемонията за музикалните награди “Rhythm & Soul” в четвъртък в Лос Анджелис.

"Новаторската ранна работа на Dr. Dre положи основите на хип-хопа, какъвто го познаваме днес", каза Paul Williams, председател на съвета на директорите и президент на асоциацията. "Като поддръжник на някои от най-големите съвременни изпълнители и успешен предприемач, той промени културата на хип-хопа".

Отличието, което получава Dr. Dre, ще се връчва на членове на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите, чийто музикален принос е оказал "незаличимо влияние" върху изкуството и културата на хип-хопа.

Dr. Dre е седемкратен носител на награда „Грами". Продуцирал е хитове на Jay-Z, Eminem, Snoop Dogg, Gwen Stefani, Kendrick Lamar и Nas. Той спечели и награда "Еми" за миналогодишното шоу в почивката на „Супербоул“ с участието на Eminem, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Kendrick Lamar и 50 Cent. През 2010 г. е удостоен с наградата на основателите на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите.

Плодовитият продуцент се появява на гангстерската рап сцена с Easy-E и Ice Cube в групата N.W.A., която оставя значителна следа в хип-хоп културата и музикалната индустрия в края на 80-те години на миналия век. Тази година Dr. Dre отпразнува 30-годишнината на дебютния си студиен албум "The Chronic".

Новини