Dua Lipa, Coldplay и SZA пишат история на "Гластънбъри"

14 март 2024
Dua Lipa
Снимка от БГНЕС

Dua Lipa, Coldplay и SZA ще бъдат хедлайнери на тазгодишния фестивал в Гластънбъри, съобщиха организаторите. Това e първият път в историята на събитието, когато жени заемат две от трите места за водещите изпълнители на фестивала. 

Кънтри звездата Shania Twain пък ще пее в престижния "слот на легендите" в неделя следобед.

Певицата каза на BBC News, че е „извън себе си от щастие“, че ще участва. „Всички винаги говорят, че това е върхът на фестивалните слотове“, каза тя. 

Бой бандата Seventeen, която се състои от 13 души, ще бъде първата кпоп група на основната сцена на фестивала - индикация за нарастващата доминация на жанра през последните пет години.

Сред изпълнителите в Гластънбъри ще бъдат също Idles, Disclosure, The National, Sugababes, Avril Lavigne, Cyndi Lauper и Camila Cabello.

Билетите за музикалното събитие свършиха още през ноември миналата година, като бяха разпродадени за час. Препродажба на отменени или върнати билети ще има през април. 

Макар някои фенове да останаха разочаровани, че слуховете за участие на Madonna, Bruce Springsteen и Stevie Wonder се оказаха неверни, все пак финалният списък с изпълнители показва стремежа на организаторите за разнообразие след предимно мъжкия и рокерски състав миналата година. 

Dua Lipa пя на фестивала преди 7 години, но на една от малките сцени в петъчната вечер. Това обаче се случи месец преди големия ѝ пробив в музикалната индустрия с "New Rules". Тогава тя закри участието си с най-големия си хит до момента "Be The One". Тя трябваше да пее на фестивала през 2020 г., но събитието беше отменено заради пандемията.  

Coldplay са сред ветераните на "Гластънбъри". Те бяха хедлайнери за първи път през 2002 г., а тази година ще бъде петото им участие като водещи изпълнители в афиша. 

SZA е голямата изненада тази година сред хедлайнерите. Певицата родена в Мисури и отраснала в Ню Джърси с истинско име Solána Imani Rowe се е подготвяла да бъде морски биолог преди да стартира музикалната си кариера. 

Последната година беше много добра за нея - тя издаде втория си албум "SOS", който прекара 10 седмици начело на американската класация, а сингълът от него "Kill Bill" се задържа почти 6 месеца в Топ 40 на Великобритания.

Тя победи звезди като Taylor Swift, Olivia Rodrigo и Miley Cyrus за наградата БРИТ за международен изпълнител по-рано този месеци и спечели три награди "Грами" през февруари. 

Shania Twain ще отиде на "Гластънбъри" след успешното си концертно шоу в Лас Вегас и обещава музикалната ѝ селекция да включва само хитове. 

Фестивалът ще бъде открит на 26 юни.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини