Ed Sheeran отрече да е копирал песента на Marvin Gaye

26 април 2023
Ed Sheeran
Снимка от БГНЕС

Ed Sheeran отрече да е копирал песента на Marvin Gaye "Let's Get It On" в своя хит "Тhinking Out Loud". 

Британският певец даде показания в Ню Йорк. Той седна на свидетелската скамейка във Федералния съд в Манхатън в започналия процес срещу него за плагиатство. 

Наследниците на Ed Townsend, който е написал "Let's Get It On" заедно с Gaye, съдят Sheeran за нарушение на закона за авторските права. Според тях той е използвал без разрешение части от песента от 1973 г. в своята балада от 2014 г. 

"Ако бях направил това, в което ме обвинявате, бих бил пълен идиот да застана на сцена пред 20 000 души. Моето убеждение е, че повечето поп песни са създадени на основата на базисни елементи, които са свободно на разположение на музикантите от стотици години". 

Sheeran каза още, че е чувал "Let's Get It On", когато е бил дете, но "Thinking Out Loud" няма нищо общо с тази песен. Той обясни, че вдъхновението за неговата романтична балада е дошло от разговор между него и съавторката на изпълнението,  Amy Wadge, за неговите баба и дядо.

Sheeran добави, че често смесва популярни песни по време на концертите си, в които има подобни акорди. 

Дъщерята на Townsend, Kathryn Griffin Townsend, по-рано също даде показания пред съда. Тя настоя, че не се опитва да вреди на нечия репутация с такова дело, а просто се опитва да защити наследството на баща си.

Oчаква се британският певец да бъде призован да свидетелства и в следващите заседания по процеса. 

Новини