Ed Sheeran заплаши, че ще прекрати кариерата си

02 май 2023
Ed Sheeran
Снимка от БГНЕС

Ed Sheeran каза, че ще напусне музикалната индустрия ако загуби настоящото дело срещу него за нарушение на авторски права. 

Британският хитмейкър този път е изправен пред съд за плагиатство при създаването на неговия хит от 2015 г. "Thinking Out Loud".

През 2016 г. наследниците на Ed Townsend, който е един от авторите на класиката на Marvin Gaye "Let’s Get It On", заведоха дело срещу Sheeran. Те твърдят, че той и съавторката на "Thinking Out Loud" са копирали ритъма и акордите на композицията от 1973 г., а създаденото сходство на двете песни е в нарушение на авторските права.

Sheeran отрича обвиненията. 

На поредното заседание в Манхатън в понеделник британският изпълнител отново дава показания пред съда и заяви категорично, че ако бъде признат за виновен, ще се откаже от музиката:

“Ако това стане, съм дотук, спирам. За мен е безкрайно обидно, че съм посветил целия си живот на това да съм певец и автор на песни и някой да принизява това". 

Миналата седмица адвокатът на наследниците на Townsend заяви, че на практика Sheeran е признал, че е копирал песента на Gaye, когато е казал, че е смесил двете композиции по време на свой концерт. 

Според защитата на Sheeran неговата песен съдържа елементи, които често се използват в поп музиката, затова в случая не може да става дума за кражба на интелектуална собственост. 

По време на заседанието залата е избухнала в смях, когато била пусната версия на "Let’s Get It On" на Gaye, записана от изкуствен интелект. 

През уикенда Sheeran попадна в заглавията, след като медиите разпространиха част от интервю на съпругата му Cherry Seaborn, записано за документалната поредица за него, “Ed Sheeran: The Sum of It All”. В него Cherry споделя, че след като научил, че тя е диагностицирана с раково заболяване, той се затворил в студиото и написал 7 песни. Sheeran вече каза, че някои от песните от новия му албум "-", който ще излезе на 5-и май, са плод на "неразрушимата връзка", формирана със съпругата му, докато тя се е борила с болестта. 

Новини