Empire State Building светна в синьо в чест на John Lennon

Синът на музиканта Sean Ono Lennon запали светлините

09 октомври 2020
social
Снимка от Animato Music / Universal Music Group

Емблематичният за Ню Йорк небостъргач Empire State Building беше осветен снощи в небесно синьо с въртящ се бял символ на мира. Зрелищното събитие е реализирано в партньорство с John Lennon Estate и Universal Music Group, за да отпразнува забележителния живот и кариера на легендарния музикант John Lennon часове преди 80-тата годишнина от раждането му.

1279257755.jpg

Синът на John Lennon и Yoko Ono, Sean Ono Lennon, беше на мястото на събитието, за да запали светлините в чест на баща си.

1279227461.jpg

Познат като един от най-известните жители на Ню Йорк, след раздялата на The Beatles, John Lennon се мести от Великобритания в Манхатън през 1971 г. и нарича града свой дом до смъртта си през 1980 г. Като голям почитател на Ню Йорк, той печели тежка имиграционна битка, след която му е позволено да остане в САЩ и да живее в любимия си град. Lennon и Ono живеят заедно в The Dakota в близост до Central Park, където отглеждат сина си Sean и където все още живее Ono. Lennon създава и записва няколко солови албума в Ню Йорк, сред които "Mind Games" (1973), "Walls and Bridges" (1974), "Rock ‘n’ Roll" (1975) и съвместните му проекти с Ono - "Sometime In New York City" (1972), последният му студиен албум "Double Fantasy" (1980) и посмъртно издаденият проект "Milk and Honey" (1884). Последните щрихи и финални миксове на албума "Imagine" (1971) са поставени в популярното студио Record Plant в Ню Йорк.

През 1980 г., след смъртта на John Lennon, на известния фотограф Bob Gruen е възложена задачата да избере снимка от фотосесиите му с музиканта за бдението в Central Park, пред която феновете да му отдават почит. Той избира кадър, на който Lennon е облечен в бяла тениска без ръкави, а на нея е изобразен Ню Йорк с черен удебелен принт. Емблематичната вече снимка се превръща в синоним на Lennon и в гордост за града. Ягодовите полета в Central Park са почит към световноизвестния певец, автор на музика и мирен активист John Lennon.

John Lennon за Ню Йорк:

"Ню Йорк, за повечето хора от Великобритания или Европа, е Америка. Имам предвид отвъд Холивуд, защото това е асоциацията на всеки още от дете, когато чуе Америка".

"Човече, Америка е там, където е. Трябвало е да се родя в Ню Йорк, аз принадлежа там! Защо не съм се родил там? Париж е имал такова значение през 18-ти век, Лондон не мисля, че някога е бил така. Отказвам да не съм американец и да не съм роден в Greenwich Village, това е мястото, където трябва да бъда. Затова съм тук сега, тук съм, за да вдишам. Случи се!".

“Yoko беше човекът, който ме запали по Ню Йорк. Тя беше бедна тук и знаеше всеки инч. Тя ме накара да се разхождам по улиците, парковете и площадите и да изследвам всяко кътче. Всъщност може да се каже, че се влюбих в Ню Йорк на един ъгъл... Днес аз правя същото с новодошлите, пускам ги в града и ги изпращам в Central Park, до East River, Хъдсън, навсякъде”.

"Срещнах много хора в Ню Йорк, които се оплакват от града, но никой не се мести! Това е най-великото място на Земята и ако това беше Рим, щях да живея в Рим, не в Уелс."

Новини