Genesis продадоха правата върху музиката си

Сделката обхваща само част от музикалния им каталог

30 септември 2022
social
Снимка от кадър YouTube

Phil Collins и колегите му от Genesis продадоха правата върху голяма част от песните си, включително правата за издаване и мастър записите. 

Според Wall Street Journal сделката е за над 300 милиона долара. В нея са включени и мастър записи на солови парчета на Collins, като “In the Air Tonight”, “You’ll Be In My Heart” и “Against All Odds”, и неговите популярни кавъри на “A Groovy Kind Of Love” на Diane & Annita и “You Can’t Hurry Love” на Supremes.

Сред записите на Genesis вероятно са хитове като “Invisible Touch”, “That’s All”, “Land Of Confusion” и “Follow You, Follow Me”. В обхвата на договора попадат и материали, които китаристът Mike Rutherford е издал с групата си Mike & the Mechanics. 

Новите собственици заявиха, че ще се опитат да представят музиката им по нов начин в бъдеще на по-младата аудитория. 

Решението на Collins и Genesis да се “разделят” с песните си следва много други подобни сделки на легендарни имена в музиката, сключени през последните години. Миналата година Bruce Springsteen продаде мастърите и издателските права над песните си за около 500 милиона долара. 

Bob Dylan беше първият, който предприе подобна стъпка, като продаде целия си каталог през 2020 г., според информациите, за около 300 милиона долара. 

Също миналата година Neil Young сключи сделка с фонд, който купи 50% от правата над каталога му за около 150 милиона.

През март Genesis се сбогува с феновете си с последния си и напълно разпродаден концерт в Лондон, част от прощалното турне “The Last Domino?”.

 

Новини