Глоба за британското правителство заради Elton John

Файл с данните на 1000 известни личности беше публикуван на правителствения сайт

02 декември 2021
social
Снимка от facebook

Британското правителство ще трябва да плати глоба в размер на 500 000 паунда за това, че по грешка публикува онлайн адресите на над 1000 известни личности, които получиха държавни отличия в старта на новата 2020 година.

Засегнати бяха звезди като британската музикална легенда Elton John, спортната журналистка Gabby Logan и водещата на кулинарно предаване Nadiya Hussain.

От офиса на комисаря по информацията във Великобритания обявиха, че от правителството не са предприели адекватни мерки, за да избегнат изтичането на данните. Според контролния орган по този начин кабинетът е изиграл ролята на съучастник на деянието. Оттам се извиниха за грешката и заявиха, че са взели мерки тя да не се повтаря.

На 27 декември 2019 г. от администрацията публикуваха файл на сайта на правителството, който съдържа адресите на 1097 известни личности, които ще получат отличия за принос към страната в началото на 2020 г. След като разбират за грешката, линкът към файла веднага е премахнат, но въпреки това е останал достъпен за хората, които са знаели точния уебадрес на документа.

Данните са били онлайн 2 часа и 21 минути, като за този период са били прегледани 3872 пъти.

Новини