И най-продаваният сингъл за 2023 г. е...

26 Февруари 2024
Miley Cyrus
Снимка от БГНЕС

Международната федерация на музикалната индустрия (IFPI) съобщи коя е най-продаваната песен за миналата година в света. 

И победителят е... “Flowers” на Miley Cyrus.

Така певицата получава наградата на Федерацията "Глобален сингъл" за 2023 г., с която всяка година се отличава изпълнителят с най-продавания сингъл във всички дигитални формати. 

Търговският орган представи и Топ 20 на най-продаваните сингли през годината. Cyrus е сред първите 10 за първи път. 

Успехът на “Flowers” ​​наистина беше на световно ниво, тъй като песента зае първата позиция на 29 пазара едновременно по целия свят и завърши под номер 1 в класациите в края на годината в Обединеното кралство, Франция и Австралия.

В САЩ „Flowers“ показа сериозна издръжливост с осемседмичен период под номер 1 в Billboard Hot 100. Тези постижения бяха възнаградени на наградите "Грами" тази година, където Miley изпълни песента на живо, а „Flowers“ спечели и приза за най-добро поп соло изпълнение и за запис на годината. Това бяха първите статуетки "Грами" на певицата. 

На 3 март в Лондон ще бъдат раздадени и наградите БРИТ, където Cyrus е номинирана за международен изпълнител на годината, а “Flowers” - за най-добра международна песен. 

Представяйки най-новата награда от името на търговския орган, Lewis Morrison, директор за глобалните класации и сертификати в IFPI, отбеляза:

„Оглавявайки класациите в толкова много страни едновременно, песента – заедно с нейното послание за силата на жените – резонира в целия свят и е определението за истински световен хит. Поздравления за Miley и нейния екип за това невероятно постижение”.

Миналата седмица IFPI съобщи, че Taylor Swift е най-продаваният изпълнител на планетата, като това се случва за четвърти път в кариерата ѝ. Тя е единственият музикален артист с такова постижение. 

В списъка на Международната федерация за първи път има артисти от Нигерия („Calm Down“ на Rema със Selena Gomez под номер 2) и Мексико („La Bebe“ на Yng Lvcas и Peso Pluma под номер 6), отразявайки пресичащия границите феномен на африканската музика (Afrobeats) и регионалната мексиканска музика.

Като цяло артисти, представляващи 10 националности (Канада, Колумбия, Франция, Германия, Япония, Мексико, Нигерия, Южна Корея, Обединеното кралство и САЩ), влияят върху топ 20, спрямо шест националности през 2022 г.

„Също така е фантастично да видиш толкова много националности и жанрове, представени в глобалната класация на IFPI“, отбелязва Morrison. „Това е прекрасно отражение на широката гама от необикновени артисти, които – работейки в партньорство със своите звукозаписни компании – намират международен успех“.

Графиките на IFPI улавят стрийминг, изтегляния и физически формати във всяка страна директно от участващите звукозаписни компании, които след това се преобразуват с помощта на „уникалната“ методология на търговския орган в единична глобална диаграма.

Предишният носител на глобалната награда за сингъл на IFPI беше „As It Was“ на Harry Styles.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини