И най-влиятелните жени в света за 2023 г. са...

05 декември 2023
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Taylor Swift е петата най-влиятелна жена в света и е преди Beyoncé и Rihanna в ежегодния списък на сп. Forbes.

За изпълнителката на “Anti-Hero” това е най-високата позиция в подреждането. Тази година тя е и най-високо поставената музикална звезда.

Преди нея в списъка на най-влиятелните жени в света са само председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен под номер 1,  президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард е на второ място, трета е вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, а на четвърта позиция е италианският премиер Джорджа Мелони.

Изданието отбелязва, че наскоро Swift се нареди сред милиардерите, като състоянието ѝ възлиза на около 1,1 милиарда долара - 500 милиона от концертна дейност и отчисления, 500 милиона приходи от музикалния ѝ каталог и около 125 милиона долара под формата на имоти. Изтъква се, че богатството ѝ тепърва ще се увеличава благодарение на преиздадените ѝ албуми от серията “Taylor’s Version”, както и на турнето “Eras”.  От списанието подчертават, че 33-годишната поп звезда е първият музикант, който влиза в списъка изцяло благодарение на песните и изпълненията си. 

Beyoncé е на 36-то място и се изкачва от 80-та позиция спрямо миналата година. Историческите победи на наградите “Грами” през февруари превърнаха 42-годишната суперзвезда в най-награждавания от Американската звукозаписна академия артист. Това, заедно с успеха на световното турне “Renaissance” и съвместните промоционални кампании с една от световните марки за луксозни стоки ѝ отреждат мястото в списъка на Forbes.

Rihanna пък заема 74-та позиция, въпреки че нейното състояние от 1,4 милиарда долара е по-голямо от богатството на Swift и Beyonce (540 милиона долара). Forbes отличава 35-годишната певица и бизнесдама заради успеха на нейните марки в модната и козметичната индустрия, както и заради грандиозно ѝ шоу на Супербоул тази година. 

През юни тази година и трите певици бяха включени в списъка на Forbes на най-богатите жени в САЩ, натрупали сами състоянието си. В него Rihanna е на 20-то място, Swift е под номер 34, а Beyonce - на 48-ма позиция.  

“Както винаги, и тази година списъкът на най-влиятелните жени е подреден според четири критерия - пари, медии, въздействие и сфери на влияние. Резултатът е 100 жени, които определят политики, продукти и политически битки, оформящи нашия свят”, казват от Forbes.

Новини