James Cameron призна: Джак от “Титаник” можеше да оцелее

03 Февруари 2023
Титаник
Снимка от Форум Филм България

James Cameron е провел научен експеримент, за да докаже веднъж завинаги, че смъртта на Джак в “Титаник” е била неизбежна. Над 20 десетилетия феновете на филма спорят по темата можеше ли героят на Leonardo Di Caprio да оцелее, ако Роуз или Kate Winslet, му беше направила място на носещата се в ледената вода на океана врата. 

Макар първоначално Cameron да каза пред медии, че разследващ екип е потвърдил, че “само един може да оцелее” върху отломката от кораба, сега той призна, че при определени обстоятелства Jack все пак е можел да остане жив. Режисьорът е наел двама филмови каскадьори със същите  физически характеристики като на актьорите във филма и пресъздал сцената от “Титаник” в басейн, като е тествал различни теории. 

При първия тест Cameron опровергава популярното мнение на много фенове на неговия кинохит, че върху вратата е имало достатъчно място и за Джак. На практика това е вярно, но дори и Джак и Роуз да успеят да легнат върху отломката тя ще потъне под тежестта им и телата им ще бъдат под ледената вода, което означава смърт и за двамата. 

Във втория тест двойниците на Джак и Роуз са позиционирани на сала, но така, че горната част на телата им, където са жизненоважните органи, да останат над водата. При този сценарий шансовете им за оцеляване са по-големи. “Извън водата, неговото тяло силно трепери от студ, което също работи в негова полза. Така че е можело да издържи дълго”, обяснява Cameron.

Тук обаче възниква въпросът за издръжливостта на участниците в сцената. Каскадьорите в експеримента са добре отпочинали и могат да задържат телата си по-дълго време извън водата. Но дали Джак и Роуз биха могли да направят същото? Докато се стигне до въпросната сцена, те преминават през множество преследвания, ситуации, при които едва не се удавят, участват в сбивания, а накрая преживяват и цялото потъване на “Титаник”. Така става много вероятно те да са на предела на силите си и да не могат да задържат достатъчно дълго телата си в позицията, която ще им позволи да дочакат спасителните лодки. 

За третия и последен опит, Cameron подлага каскадьорите на подобни тежки изпитания, за да ги измори, преди да се качат на плаващата врата. Тук обаче режисьорът добавя и един детайл, който липсва във филма - Роуз дава на Джак спасителната си жилетка. 

“Той е стабилизиран”, казва Cameron. “Той стига до положение, в което, ако се беше случило така, можеше и да остане жив до идването на спасителната лодка. Джак можеше да оцелее, но има прекалено много неизвестни. Според мен в онзи момент той си мислел “Няма да направя нещо, което може да застраши нея”, и това е 100% в неговия характер”. 

Изводът е: Джак “можеше да оцелее”, ако Роуз му беше дала спасителната жилетка. Но не така се развива сцената във филма. 

Експериментът е проведен за специалното предаване “Титаник: 25 години по-късно с James Cameron”. То ще се излъчи на 5-и февруари по National Geographic. По повод 25 години от излизането на филма, “Титаник” ще се завърне в кината след технологично обновяване на 11-и февруари. 
 

Новини