Продадоха на търг вратата на Kate и Leo от "Титаник"

26 март 2024
Титаник
Снимка от Форум Филм България

Вратата от "Титаник", която раздели света на две по въпроса можеше ли Джак да се качи при Роуз върху отломката от пътническия лайнер и да оцелее, беше продадена на търг за впечатляващата сума от 718 750 долара. От аукционната къща обясняват, че предметът е базиран на най-известната отломка, останала от трагедията от 1912 г., която режисьорът James Cameron е пресъздал за филма.  

Реквизитът, отчупен от вратата към салона на първа класа на кораба, беше само един от предметите от филма "Титаник", продадени на търга. Щурвалът на кораба, полилей, вътрешно обзавеждане, аварийната кутия с пожарникарска брадва, скоростомерът от помещението с двигателите и редица други също бяха купени от колекционери. Костюмът на Джак Доусън на Leonardo DiCaprio и шифонената рокля на Роуз на Kate Winslet бяха продадени заедно с други дрехи от филма. 

На търга озаглавен "Съкровища от планета Холивуд" бяха продадени и много други предмети от знаменити холивудски продукции. Вратата от "Титаник" обаче получи по-висока цена от емблематични предмети от филма "Индиана Джоунс и храмът на обречените" - камшикът на героя на Harrison Ford беше купен за 525 000 долара, а за три камъка на Шанкара бяха платени 100 000 долара. За брадвата на Jack Nicholson от "Сиянието" и черният костюм на Tobey McGuire от "Спайдърмен 3" бяха дадени по 125 000 долара. 

Миналата година, когато се навършиха 25 години от излизането на "Титаник", James Cameron отхвърли окончателно популярните теории, че Джак и Роуз биха могли заедно да се качат на продадената на търга врата и да оцелеят. В документалния филм „Титаник: 25 години по-късно“ режисьорът сподели заключенията, направени по време на възстановка на въпросната сцена с участието на каскадьори и експерти по хипотермия.

По време на изява в подкаст през 2022 г. Winslet също сподели своето мнение във връзка с дебата: 

„Трябва да съм честна: всъщност не вярвам, че щяхме да оцелеем, ако и двамата се бяхме качили върху тази врата. Мисля, че той щеше да се побере, но щеше да я преобърне и това просто нямаше да е устойчива идея. Да, той можеше да се побере на тази врата, но тя нямаше да остане на повърхността. Не би могла".

Magic - Музиката, която обичаш

Новини