Българската премиера на „Убийците на цветната луна“ ще бъде на фестивала Синелибри

19 септември 2023
Убийците на цветната луна
Снимка от БГНЕС

Дългоочакваният нов филм на Мартин Скорсезе, озаглавен „Убийците на цветната луна“, е в програмата на Синелибри 2023. 

Продукцията е епичен разказ за племето осейдж в щата Оклахома, САЩ, на което петролът носи огромно богатство през 20-те години на XX век. Благополучието на индианците привлича бели пришълци, представители на едрия бизнес и организираната престъпност. Те започват да манипулират и изнудват хората от племето, да крадат всичко, до което се домогнат, преди да прибегнат към хладнокръвни убийства. Този потресаващ период става известен като „Големият терор“ и предизвиква несравнимо по своя мащаб разследване на ФБР. В резултат на това е разкрита една от най-мрачните конспирации в американската история.

Книгата, вдъхновила Скорсезе за този грандиозен проект, е „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ на Дейвид Гран. Историята, разказана в нея, е обект на разгорещени полемики и до днес.

„Убийците на цветната луна“ с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли беше излъчен в Кан и е сред най-очакваните заглавия на годината, както и вероятен претендент за „Оскар“. Филмът на неподражаемия майстор на кинематографичния епос съчетава криминален сюжет, разследване и уестърн.

Синелибри 2023 ще се проведе в периода 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Радио Magic е медиен партньор на събитието.

Новини