„Капитан Марвел 2“ бележи безпрецедентен срив в боксофиса за Marvel

13 ноември 2023
Капитан Марвел 2
Снимка от Форум Филм България

След „Железният човек“ от 2008 г. машината Marvel беше една от най-неудържимите сили в историята на боксофиса. Сега обаче тази аура на непобедимост показва признаци на износване. Фабриката за супергерои достигна ново дъно със старта през уикенда на "Капитан Марвел 2", който стартира с едва 47 милиона долара приходи, според оценки на студиото от неделя.

33-тата част от кинематографичната вселена на Marvel, продължение на водения от Brie Larson „Капитан Марвел“ от 2019 г., успя да спечели по-малко от една трета от сумата, с която първият филм стартира (153,4 милиона долара). Оригиналът в крайна сметка спечели 1,13 милиарда долара.
 
Продълженията, особено в света на Marvel, не се очаква да катастрофират по такъв начин. И все пак "Капитан Марвел 2" дебютира с повече от 100 милиона долара по-малко от „Капитан Марвел“ – нещо, което никое продължение досега не е правило. Анализаторите нарекоха ситуацията „безпрецедентен срив в боксофиса за Marvel“.

Предишното "дъно" за филм на Marvel, собственост на Walt Disney Co., беше „Ант-Мен“, който спечели едва 57,2 милиона долара през 2015 г. 

"Капитан Марвел 2" обаче е продължение с бюджет от над 200 милиона долара на блокбъстър за милиарди долари. Филмът е специален и с още няколко неща. Режисиран от Nia DaCosta, това е първият проект в киновселената на Marvel, поверен на чернокожа жена. Това е и единственият филм на Marvel с три жени в главните роли - Larson, Teyonah Parris и Iman Vellani.

Отзивите не бяха силни (62% рейтинг в Rotten Tomatoes), нито пък реакцията на публиката. "Капитан Марвел 2" е едва третото издание в киновселената на Marvel, което получава оценка "B" от киноманите, след „Вечните“ и „Ант-Мен и Осата: Квантомания". 

"Капитан Марвел 2", който добави 63,3 милиона долара от продажби на билети в чужбина, може да се превърне в повратна точка за Marvel. През годините супергеройският франчайз е събрал 33 милиарда долара в световен мащаб – нещо, което Disney отбеляза в отчета на приходите си тази неделя.

Но откакто филмовите екрани и платформите за стрийминг се препълниха с филми и сериали за супергерои, някои анализатори откриха, че пренасищането предизвиква умора в публиката. Самият главен изпълнителен директор на Disney, Bob Iger, говори за възможно пренасищане.

Така или иначе, нещо се променя за супергероите. Короната в боксофиса тази година изглежда почти сигурно ще отиде при „Барби“ - най-големият хит за годината с повече от 1,4 милиарда долара приходи в световен мащаб за Warner Bros.

Marvel все пак успя да произведе няколко успешни продукции тази година. „Пазители на Галактиката Vol. 3” стартира това лято със 118 милиона долара, преди в крайна сметка да събере 845,6 милиона долара в световен мащаб. „Spider-Man: Across the Spider-Verse“ на Sony спечели 690,5 милиона долара в световен мащаб и след възторжени отзиви се очаква да бъде претендент за “Оскар”.

Стачката на актьорите също не направи услуга на „Капитан Марвел 2“. На актьорския състав не беше разрешено да рекламира филма, докато стачката не беше прекратена късно вечерта в сряда, когато SAG-AFTRA и студиата постигнаха споразумение. Brie Larson и компания бързо се активираха в социалните медии и направиха изненадващи появи в кината. И Larson гостува в „The Tonight Show“ в петък.

Обичайно добре подреденият график за премиери от киновселената на Marvel също беше нарушен от стачките. След многобройни закъснения, свързани с недоволството, единственият филм на Marvel в момента в календара на студиото за 2024 г. е „Deadpool 3“, който се очаква на 26 юли 2024 г. 

Извън всичко това, след две седмици на върха в боксофиса, "Нощна смята във Фреди" на Universal Pictures се намести на второ място с 9 милиона долара през третия си уикенд от премиерата. Адаптацията на видеоиграта, продуцирана от Blumhouse, натрупа 127,2 милиона долара в страната.

Концертният филм на Taylor Swift „The Eras Tour“ се класира на трето място с 5,9 милиона долара през петия си уикенд от премиерата. Филмът, продуциран от Swift, спечели 172,5 милиона долара в САЩ и 240,9 милиона долара в световен мащаб.

Новини