Кинокритиците от Ню Йорк избраха най-добрия филм за 2023 г.

01 декември 2023
Убийците на цветната луна
Снимка от Форум Филм България

"Убийците на цветната луна" на Martin Scorsese беше избран за най-добър филм на годината от Дружеството на нюйоркските кинокритици.

Scorsese за трети път получава признание от организацията, която през 1990 г. отличи филма му "Добри момчета", а през 2019 г. - "Ирландецът". 

Заснет с бюджет от 200 милиона долара по книгата на журналиста и писател  David Grann,  филмът "Убийците на цветната луна" разказва истинската история за убийствата и изчезванията в началото на 20-те години на миналия век на членове на племето Осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома.

Дружеството на нюйоркските кинокритици отличи като най-добра актриса Lily Gladstone, която си партнира с Leonardo DiCaprio в "Убийците на цветната луна". 

Организацията присъди няколко награди и на блокбастъра "Опенхаймер", сред които за най-добър режисьор за Christopher Nolan и операторско майсторство за Hoyte van Hoytema. 

Дружеството на нюйоркските филмови критици, основано през 1935 г., е най-старата организация на критици в САЩ. Наградите му ще бъдат връчени на 3-и януари. 

Миналата година критиците избраха за най-добър филм "Лидия Тар" на Todd Field с Cate Blanchett в главната роля.

Сред останалите отличници на Дружеството на нюйоркските кинокритици тази година се наредиха също Franz Rogowski (най-добър актьор за ролята си в "Пасажи"), "Анатомия на едно падане" (най-добър международен филм), Da’Vine Joy Randolph (най-добра актриса в поддържаща роля за "Останалите"), Charles Melton (най-добър актьор в поддържаща роля за "Май, декември") и "Май, декември" (най-добър сценарий).

Новини