Клипът за „последната песен на Beatles“ е дело на Peter Jackson

01 ноември 2023
Paul McCartney
Снимка от БГНЕС

Премиерата на видеоклипа към определяната като „последната песен на Beatles“, „Now and Then“, е насрочена за петък (3 ноември) в 10 сутринта ET, 24 часа след пускането на парчето в четвъртък (2 ноември). ). Клипът е режисиран от Peter Jackson и е описан като „трогателна и хумористична“ визуализация, която „кани зрителите да отпразнуват вечната и трайна любов на Beatles един към друг с John, Paul, George and Ringo, докато създават последната песен на Beatles". Видеото ще бъде пуснато премиерно в YouTube канала на ливърпулската четворка.

„Now and Then“ е последната песен, написана от John Lennon, Paul McCartney, George Harrison и Ringo Starr, и е завършена от живите членове McCartney и Starr повече от 40 години след като групата започва работа по него. Двойният сингъл албум ще включва и дебютния сингъл на групата от 1962 г., “Love Me Do”, както и оригиналната обложка, заснета от Ed Ruscha. 

Видеото на “Now and Then” е първият опит на Jackson в производството на музикални видеоклипове и в изявление режисьорът зад документалната поредица „The Beatles: Get Back“ от 2021 г. каза, че когато Apple за първи път се обърнали към него за проекта, той първоначално не бил склонен да каже „да“. 

„Мислех, че следващите ми няколко месеца ще бъдат много по-забавни, ако тази сложна задача беше проблем на някой друг и бих могъл да бъда като всеки друг фен на Beatles, който се наслаждава на вълнението за издаването на нова песен и видео на Beatles сякаш е нощта преди Коледа – през 1995 г. много харесах почти детското вълнение, което изпитах, когато наближаваше излизането на „Free As A Bird“. 

„Можех да имам това преживяване отново – всичко, което трябваше да направя, беше да кажа „не“ на Beatles. Честно казано, само мисълта за отговорността да направиш музикален видеоклип, достоен за последната песен, която Beatles някога ще издадат, произведе цяла колекция от тревоги, с които е почти невъзможно да се справиш “, продължи режисьорът. „Любовта ми към Beatles през целия ми живот се сблъска в стена от чист ужас при мисълта да разочаровам всички. Това създаде силна несигурност в мен, защото никога преди не бях правил музикален видеоклип и не можех да си представя как изобщо мога да започна да създавам такъв за група, която се разпадна преди повече от 50 години, никога не е изпълнявала песента и половината от членовете ѝ вече не са с нас“.

И докато Jackson се опитва да измисли нови причини да откаже ангажимента (който той споделя, че технически и до ден днешен не е приемал), казва на продуцентите, че липсата на „подходящи кадри“ е тревожна, защото проектът ще изисква използване на рядък и невиждан материал за групата, какъвто вече почти не е останал. 

„Изглеждаше, че не съществува нищо, което да показва как Paul, George и Ringo работят върху „Now And Then“ през 1995 г. … Няма много кадри на John от средата на 70-те години, когато той е написал демото … Сърдех се за липсата на невиждани кадри на Beatles от 60-те … И дори не са заснели кадри, показващи как Paul и Ringo са работили върху песента миналата година”, казва той за измъчения си мисловен процес.

„Един музикален видеоклип на Beatles трябва да има страхотни кадри на Beatles в основата си. Няма начин да се използват актьори или CGI Бийтълс“, продължава Jackson. „Всеки кадър на Beatles трябваше да бъде истински. Наистина нямах представа как някой би могъл да направи музикален видеоклип на „Now And Then“, ако не разполага с прилични кадри, с които да работи, и това далеч не беше тъпо извинение. Страхът и несигурността ми вече имаха солидни причини да надделеят и да ми позволят да кажа „не“, без да изглеждам твърде много като страхливец“.

Но Jackson също така знаел, че Beatles не приемат „не“ за отговор, след като са решили нещо, което може да обясни защо не са го изчакали да откаже, преди да продължат напред. Jackson казва, че се е оказал увлечен, след като McCartney и Starr отговорили на притесненията му и заснели кадри, които са му изпратили. Освен това продуцентите "изровили" повече от 14 часа отдавна забравена лента, заснета по време на сесиите през 1995 г., включително няколко часа работа на McCartney, Harrison и Starr върху последната песен.

В допълнение, синът на Lennon, Sean Ono Lennon, и вдовицата на Harrison, Olivia, намерили някои „страхотни невиждани кадри от домашни видеа“, които споделили с него. „За да завършим нещата, няколко ценни секунди от изпълнение на Beatles в кожените им костюми, най-ранният известен филм на Beatles, невиждан досега, беше любезно предоставен от Pete Best“, разкри Jackson за приноса на оригиналния барабанист на групата.

„Гледането на тези материали напълно промени ситуацията – видях как може да се направи музикален видеоклип. Всъщност открих, че ми беше много по-лесно, ако мислех за това като за създаване на кратък филм, така че това направих... Липсата ми на увереност в музикалните видеоклипове вече нямаше значение, ако не правех такъв. Въпреки това все още нямах солидна визия за това какво трябва да представлява този кратък филм – така че се обърнах към песента за насока“.

След като се потопил дълбоко в песента, търсейки идеи и вдъхновение за късометражния филм, Jackson казва, че колкото повече слушал, толкова повече визуализацията започвала да придобива форма, „без никакви съзнателни усилия от моя страна“. Идеята била да се създаде кратък филм, който да „предизвика няколко сълзи в очите“, въпреки че започнал да осъзнава, че генерирането на емоция, използвайки само архивни кадри, е в най-добрия случай „трудно“.

„За щастие простата сила на тази красива песен свърши голяма част от работата за нас и ние завършихме първите 30 или 40 секунди от филма сравнително бързо“, разказва Jackson и признава, че намирането на подходящ край, който би могъл „адекватно да обобщи огромното наследство на Beatles” се оказало обезсърчително. Ако не и невъзможно.

„Техният принос към света е твърде огромен и чудният им музикален дар е станал част от нашата ДНК и сега не подлежи на описание“, споделя той. „Разбрах, че имаме нужда от въображението на всеки зрител, за да направим това, което не можем сами, и да накараме всеки зрител да създаде свой собствен личен момент на сбогуване с Beatles – но трябваше внимателно да насочим всички към това място. Имах някои неясни идеи, но всъщност не знаех как да постигна това".

Jackson казва, че е извадил късмет, защото синът на Harrison, музикантът Dhani Harrison, случайно е бил на посещение в родината на Jackson, Нова Зеландия, по това време и след като обсъдил предложения край с него, „очите му (на Harrison) веднага се напълниха със сълзи – така че това е пътят, по който тръгнахме".

Средната част имала за цел да улови легендарно глупавата страна на групата, използвайки колекция от невиждани откъси, където Beatles са „спокойни, забавни и доста откровени“.

Видеото ще бъде придружено от 12-минутен документален филм "Now and Then — последната песен на Beatles", по сценарий на Oliver Murray, който ще излезе днес. Той ще разкаже историята зад песента и ще включва ексклузивни кадри и коментари от McCartney, Starr и Harrison, както и от Sean Ono Lennon и режисьора Jackson.

Новини