James Cameron за ИИ: Предупредих ви през 1984 г.! И вие не ме послушахте.

20 юли 2023
James Cameron
Снимка от БГНЕС

James Cameron няма намерение да използва изкуствен интелект (ИИ), за да пише сценарии за филми. В ново интервю носителят на "Оскар" изрази съмнение, че ИИ е способен да напише "хубава история". 

“Лично аз се съмнявам, че мозък без тяло, който просто връща обратно онова, което умове с тела са казали - за живота, който са имали, за любовта, за лъжата, за страха, за тленността - и просто прави от това една салата от думи и след това го връща отново... не вярвам от това някога да излезе нещо, което да развълнува и трогне публиката. Трябва да си човек, за да напишеш такова нещо. Не познавам някой, който възнамерява да използва ИИ, за да напише сценарий". 

“Да почакаме 20 години и ако ИИ спечели "Оскар" за най-добър сценарий, мисля че тогава можем да започнем да възприемаме сериозно”, добави режисьорът. 

Cameron обаче се отнася с много повече тревога по отношение на възможността ИИ да предизвика ядрен апокалипсис.

“Следвайте парите. Кой създава тези неща? Създават го или за да доминират фондовите борси, с което го учите на алчност, или с отбранителни цели, което пък го учите на параноя. Мисля, че използването на ИИ като оръжие е най-голямата опасност".

“Мисля, че с ИИ ще навлезем в еквивалента на надпревара за ядрено въоръжаване, и ако ние не го направим, другите ще го направят със сигурност, и тогава нещата ще ескалират... Представете си ИИ на бойната арена, война водена от компютри със скорост, на която хората повече не могат да противостоят, и която нямате способността да деескалирате”.

“Предупредих ви, хора, през 1984! И вие не ме послушахте", добави Cameron,

с което има предвид неговата екшън класика "Терминатор", излязла през посочената година. Действието във филма с Arnold Schwarzenegger се развива в свят, където програмата Skynet, базирана на ИИ и създадена с цел отбрана, добива собствено съзнание и пристъпва към унищожението на човечеството.

“Днес всеки се страхува от това, докъде ще стигне", каза наскоро Schwarzenegger в коментар за ИИ. "И в този филм, в "Терминатор", говорим за това как машините добиват съзнание и поемат контрол... Сега, няколко десетилетия по-късно, това се превърна в реалност. Така че вече не е фантазия или нещо футуристично. То вече е тук. И това е свидетелство за изключителното умение на Jim Cameron да пише".

Новини