Максимална глоба за продуцентите на филма "Ръжда"

Установени са нарушения на безопасността при използване на оръжия на снимачната площадка, където Alec Baldwin простреля фатално операторката Halyna Hutchins

20 април 2022
social
Снимка от БГНЕС

Продуцентската компания зад филма “Ръжда” (“Rust”), на снимачната площадка на който актьорът и продуцент Alec Baldwin простреля фатално операторката Halyna Hutchins, получи максималната възможна глоба за нарушения на безопасността по отношение на оръжията. 

Властите в Ню Мексико, където беше сниман филма, наложиха санкция от 136 793 долара.

Според показания, дадени от служители на снимачния терен, мениджърите на продукцията са пренебрегнали безопасността, въпреки че е имало два други случая на погрешна стрелба по време на работата по филма, преди инцидента, при който Baldwin простреля Hutchins. Налични са и документирани оплаквания по отношение на безопасността на оръжията от реквизита, дадени от членове на снимачния екип, на които обаче не е било обърнато внимание. А на специалисти по оръжията не било позволено да провеждат допълнителни инструктажи за безопасност при работа с оръжия. 

Подчертава се също, че компанията не е изработила механизъм, по който да гарантира, че истински куршуми няма да стигат до снимачната площадка, а това е сериозно нарушение на стандартите за безопасност във филмовата индустрия. 

В доклад от разследването се казва, че асистент-режисьорът David Halls, който е бил и координатор по безопасността, е връчил на Baldwin револвер от голям калибър без да се консултира с експертите на терен преди да зареди оръжието и след това. 

“Мениджърите са многократно са имали възможност да вземат мерки, но са избрали да не го правят. В резултат на тази небрежност, режисьорът Joel Souza и операторката Halyna Hutchins са били ранени сериозно, а Hutchins е починала от раните си”, се казва още в доклада. 

Властите в Ню Мексико продължават да разследват дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение за извършено криминално деяние.

Новини