Mick Jagger разкри вдъхновението зад логото на Rolling Stones

15 ноември 2023
Rolling Stones
Снимка от facebook.com/therollingstones

Логото на рок бандата Rolling Stones - алените устни с изплезен език - е вдъхновена от богинята Кали, каза фронтменът Mick Jagger пред индийски медии.

Британският музей "Виктория и Албърт", където се съхранява оригинала на логото, го нарича "един от най-разпознаваемите символи на рокендрола в света". 

Вдъхновението дошло от изображението на богиня Кали с изплезен език и червени устни, казва Jagger в интервю за изданието Times of India. 

Кали, богиня със синя кожа, четири ръце и дълъг ален език, е хиндуисткият символ на разрушението и времето. 

"Брат ми беше един от първите хора, които пътуваха до Индия. Той ми даде няколко книги", казва рок звездата. "През 1969 г. търсех изображение, което да привлече вниманието, и видях това на езика на Кали. Помислих си, че то може да бъде източник на вдъхновение. Тогава дизайнерът John Pasche създаде тази модернистична версия на логото на езика".   

Jagger беше в Мумбай, за да види как Англия побеждава Пакистан в мач от Световната купа по крикет в събота. Той обаче не сподели в социалните мрежи снимки от спортното състезание, а кадър, на който е застанал пред статуя на Кали.

Британският художник John Pasche получава поръчка да създаде логото на групата за около 50 британски лири, след като Mick Jagger е впечатлен от творбите му. Две години по-късно той получава още 200 британски лири като признание за успеха на творбата му.

През 2008 г. музеят "Виктория и Албърт" откупи от него оригиналната творба за 50 хил. британски лири. 

Миналия месец Stones издадоха албума "Hackney Diamonds" - първият им запис с оригинални парчета от 2005 г., когато излезе "A Bigger Bang".

Новини