Мравките използват паметта си, за да избегнат заплахи

Известно е, че социалните насекоми са блестящи навигатори, които използват следи от феромони

09 юни 2020
social
Снимка от uplash.com

Мравките могат да се научат да избягват опасност само след едно рисково преживяване. Известно е, че социалните насекоми са блестящи навигатори, които използват следи от феромони, за да си помогнат да намерят пътя обратно към дома.

Изследване обаче предполага, че мравките също използват своите визуални спомени, за да избегнат срещани преди това клопки като хищници и препятствия, като променят маршрута си. Изследването е проведено от експерти по поведението на животните Антоан Вистрах от университета в Тулуза, Франция, и негови колеги. Изследователите казват, че мравките могат да свързват визуалните сигнали с негативни преживявания и да запомнят потенциално опасни маршрути.

В експеримента си екипът „хванал“ пустинни мравки, като поставил хлъзгави стени по пътя на насекомите на подхода към мравуняка. От този „капан“ малък мост, скрит от клонки, беше единственият изход на мравките.

Тествани са два вида мравки – Melophorus bagoti от Австралия и Cataglyphis fortis от Сахара. Първият път, когато отделни мравки срещнали капана, всички се втурнали – с около 2 мили в час (почти един метър в секунда) – към мравуняки и с трудност успели да преодолеят препятствието.

Още при втория опит обаче мравките променили поведението си. Когато се приближили до препятствието, някои от мравките първо спрели, за да сканират средата, преди да направят обиколка около мравуняка и безопасно да стигнат до целта.

Изследователите демонстриралии, че визуалните спомени на мравките, са били ретроспективно свързани с трудността – което им позволява да избегнат препятствието при втория път.

Сега нашата цел е да приложим тези механизми, за да разберем по-добре сложността на нервната система на насекомите“, казва д-р Антоан Вистрах.

Новини