Мразен хит на Avicii получи най-престижния музикален сертификат

16 юни 2023
Avicii
Снимка от YouTube screenshot

За песен, която в началото не е била харесвана и е била неразбрана от мнозина, “Wake Me Up” на Avicii продължава да гради историческия си статус. 

В петък (16-и юни) парчето - издадено преди 10 години на 17-и юни - получи диамантен сертификат от Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ, който маркира 10 милиона продадени копия. Композицията, която вече 11 пъти е получавала платинен статус, сега се превръща в най-високо оценяваната денс/електронна песен в историята на Асоциацията. 

“Wake Me Up” има почти митологичен статус в историята на денс музиката - когато Avicii представя парчето за първи път на "Ultra Music Festival" в Маями през 2013 г. публиката го освирква, впоследствие обаче то се превръща в емблематична за периода световна сензация и в най-големия хит в кариерата на продуцента. 

“Wake Me Up” прекарва 54 седмици в Billboard Hot 100, като достига 4-то място през октомври 2013 г. Това е най-големият успех за Avicii в чарта. Песента се задържа 26 седмици на първото място в класацията за денс/електронни песни и се превърна в най-стриймваната в историята на  Spotify дотогава. 

В класацията на денс/електронните песни със сертификат от Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ след “Wake Me Up” има само изключително популярни композиции:

2. “Lean On” на Major Lazer и DJ Snake
3. “Fireflies” на Owl City
4. “Get Lucky” на Daft Punk
5. “Happier” на Marshmello
6. “I Took a Pill In Ibiza” на Mike Posner
7. “The Middle” на Zedd, Maren Morris и Gray
8. “Titanium” на David Guetta
9. “Where Are U Now” на Jack Ü
10. “Don’t You Worry Child” на Swedish House Mafia.

Новини