Наградите "Грами" обявиха промени в правилата

Повече музиканти в надпреварата за "най-добър нов изпълнител" и премахване на термина "ърбан"

11 юни 2020
social
Снимка от facebook

Американската звукозаписна академия обяви промени в правилника и в названията на някои от категориите на наградите "Грами".

Сред новостите е отпадане на ограничението за брой издадени записи, което ще позволи повече музиканти да могат да се класират в надпреварата за статуетката за най-добър нов изпълнител.

Голямо внимание предизвика и премахването на термина "ърбан" от почти всички категории, който отдавна се използва в музикалната индустрия като събирателно за жанрове като хип-хоп и ар-енд-би с традиционно доминиращи афроамерикански изпълнители.

Така например награда "Грами" вече няма да се връчва за "най-добър ърбан съвременен албум", а за "най-добър прогресивен ар-енд-би албум".

18-годишна поп сензация обра наградите "Грами"

Новината идва след като няколко големи музикални компании, включително лейбъла на DrakeAriana Grande и Taylor Swift, също обявиха, че повече няма да използват тази дума.

Това се случва на фона на протестите в САЩ срещу расовата дискриминация и обвиненията в корупция срещу Академията, която присъжда наградите "Грами".

Малко преди церемонията тази година тя беше разтърсена от грандиозен скандал, който завърши с уволнение на главния изпълнителен директор на Звукозаписната академия Deborah Dugan, след като тя отправи редица тежки обвинения, включително за нагласен избор на победителите.

Новини