Номинациите за БАФТА поднесоха изненади

18 януари 2024
Cillian Murphy
Снимка от БГНЕС

"Опенхаймер" на Christopher Nolan води пред останалите филми с 13 номинации за Британските филмови награди. Неговият летен конкурент в боксофиса, "Барби", получи едва 5 номинации, заедно с филма "Saltburn". 

На второ място по номинации, с 11 категории, е лентата "Клети създания", а "Убийците на цветната луна" ще се бори за награда в 9 категории. Изненадващо обаче режисьорът Martin Scorsese и актьорите в главните роли Leonardo DiCaprio и Lily Gladstone не получиха номинации. 

"Опенхаймер" се превърна в най-номинирания филм на Christopher Nolan в Обединеното кралство, освен че е неговият най-успешен в боксофиса в родината му. Лентата фигурира в категориите за най-добър филм, режисьор, актьор в главна роля за Cillian Murphy, а Emily Blunt и Robert Downey Jr. са в тези за поддържаща роля. 

Сред номинациите на "Клети създания" на Yorgos Lanthimos са тези за най-добър филм и за актриса в главна роля за Emma Stone.

Световният хит в боксофиса тази година, "Барби" на Greta Gerwig, обаче беше пренебрегнат в много категории. Margot Robbie е номинирана за актриса в главна роля, а Ryan Gosling е сред актьорите в поддържаща роля, но продукцията, превърнала се в културен феномен, за която целият свят говори месеци наред, остана извън големите категории за филм и режисьор на годината.

“The Holdovers” и “Маестро” получиха по 7 номинации, включително за най-добър филм.

Наградите БАФТА ще бъдат връчени на церемония в Лондон на 18 февруари. Водещ ще бъде актьорът David Tennant.

Новини