Номинация за слаб филм обърка Академията

Става дума "За Лесли", който събрал 27 000 долара в киносалоните

28 януари 2023
Oscar
Снимка от БГНЕС

Холивудската филмова академия заяви официално, че преразглежда тазгодишните кампании за номинации за "Оскар", ден след като медиите повдигнаха въпроси относно изненадващата номинация на британската актриса Андреа Райзбъро.

Тя беше номинирана за най-добра актриса за ролята на самотна майка алкохоличка в малко известния филм "За Лесли", което беше шок за специалистите по наградите, които не очакваха тя да участва в конкурса.

Изданието "Puck" съобщи, че неочакваната номинация е повдигнала въпроси дали агресивната кампания в полза на Райзбъро не е нарушила правилата за лобиране, определени от Академията за филмово изкуство и наука.

Прегледът има за цел също така "да информира дали може да са необходими промени в насоките с оглед новата ера на социалните медии и цифровата комуникация", се казва в изявлението. Академията ограничава начините, по които студиата могат да се обръщат към избирателите, колко често и какво могат да казват в комуникациите в рамките на кампаниите си за Оскарите.

"Puck" съобщи, че съпругата на режисьора на филма, актрисата Мери Маккормак, и нейни приятели са "изпратили имейли и са се обадили на много членове на актьорската гилдия на Академията, молейки ги да се застъпят за малко гледаната драма и да публикуват онлайн за разтърсващото изпълнение на Райзбъро".

"За Лесли" е събрал 27 000 долара в киносалоните от излизането си през октомври, според Box Office Mojo.

Носителите на наградите "Оскар" ще бъдат обявени на церемония на 12 март.

 

Новини