Големи продукции подновяват работа след края на актьорската стачка

09 ноември 2023
SAG AFTRA STRIKE
Снимка от БГНЕС

Профсъюзът на актьорите в Холивуд постигна предварителна сделка с филмовите студиа за прекратяване на стачката, което слага край на продължилата близо 4 месеца борба за трудови права, станала причина за историческото спиране на работата на развлекателната индустрия.

Тригодишното споразумение трябва да бъде одобрено с гласуване от борда на синдиката и неговите членове през следващите дни, но ръководството обяви, че стачката приключва днес. Това беше най-дългата стачка на филмови и телевизионни актьори.

Повече от 60 000 членове на Гилдията на филмовите актьори - Американската федерация на телевизионните и радио изпълнители - обявиха стачка на 14-и юли, като се присъединиха към сценаристите, които бяха спрели работа около два месеца по-рано. Това беше първият път, когато двата профсъюза стачкуваха заедно от 1960 г. насам. Филмовите гиганти избраха да преговарят първо със сценаристите. Тя приключи със споразумение на 26-и септември, а сделката беше определена от стачкуващите като голяма победа.

Условията на споразумението засега не се съобщават. От актьорската гилдия заявиха, че подробности ще бъдат оповестени публично след среща в петък, на която членовете на борда ще прегледат договора. Въпросите на масата включват както краткосрочни компенсации, така и бъдещи плащания на авторски права за филмови и телевизионни изпълнения, заедно с контрол върху изображенията на актьорите, генерирани с изкуствен интелект.
 
Стачката на сценаристите имаше незабавни, видими ефекти за зрителите, включително продължилото с месеци спиране на някои от вечерните токшоута. Отсъствието на актьорите не беше толкова очевидно, но ефектите може да се усещат с месеци и дори години, а те се изразяват с отложени дати за премиери на филми и забавяне на излизането на новите сезони на популярни сериали.

Според Deadline още в следващите седмици се очаква да се подновят снимките на големи продукции като "Дедпул 3", "Гладиатор 2" и "Венъм 3". Освен това краят на стачката позволява на актьорите да се върнат на червените килими, токшоутата и подкастите сравнително навреме за наближаващия сезон на наградите в Холивуд.

Единствената голяма церемония, която беше пряко засегната от стачката беше тази на наградите "Еми", която беше преместена от септември за януари.

Новини