Стачка на актьорите спира всички холивудски продукции

13 юли 2023
Strike
Снимка от БГНЕС

Профсъюзът, представляващ холивудските актьори, заяви днес, че кризисните преговори със студиата за предотвратяване на голямо спиране на работата в индустрията са приключили без споразумение, което проправя пътя за първата актьорска стачка от повече от четири десетилетия.

Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA), която представлява 160 000 артисти, сред които някои от най-популярните в индустрията, заяви, че последните преговори не са успели да решат исканията им относно заплащането и заплахата, която представлява изкуственият интелект.

Преговарящите на профсъюза единодушно препоръчаха стачка на националния комитет, който трябва да гласува днес дали да проведе стачни действия, се казва в изявлението.

"Двойна стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам, ще доведе до спиране на почти всички филмови и телевизионни продукции в САЩ. Популярни сериали, които ще се завърнат по телевизията тази година, ще бъдат изправени пред големи закъснения. Ако стачките продължат, ще бъдат отложени и бъдещи филмови хитове.

Актьорите настояват за по-добро заплащане и защита срещу бъдещото използване на изкуствен интелект в телевизията и филмите.

"Дълбоко сме разочаровани, че SAG-AFTRA реши да се откаже от преговорите. Това е избор на Съюза, а не наш", се казва в изявление на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти в началото на деня.

Холивудските студия повикаха федерални посредници, които да помогнат за разрешаването на безизходицата - ход в последната минута, описан от SAG-AFTRA като "циничен трик".

SAG-AFTRA представлява звезди като Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс и Глен Клоуз, и всички нейни членове предварително са одобрили стачни действия, ако не бъде сключено споразумение.

Една стачка би попречила на звездите да промотират някои от най-големите премиери за годината, точно в разгара на сезона на летните блокбастъри във филмовата индустрия.

В Лондон премиерата в сряда вечерта на филма "Опенхаймер" на Кристофър Нолан беше преместена с един час по-рано, за да могат актьорите, сред които Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън и Емили Блънт, да присъстват, без да нарушават профсъюзните правила, съобщава Variety. Но стачката ще провали широко рекламираната премиера на филма в САЩ, която трябва да се състои в Ню Йорк в понеделник, както и планираното за този уикенд представяне на червения килим в Дисниленд на новия филм "Имението на духовете".

А огромното годишно събитие за попкултура Comic-Con в Сан Диего през следващата седмица може да бъде лишено от своите звезди.

Съобщава се, че дори наградите "Еми", телевизионният вариант на "Оскар"-ите, които трябва да се проведат на 18-и септември, се отлагат за ноември или дори за следващата година.

"Надяваме се, че продължаващите преговори с гилдиите ще доведат до справедливо и бързо решение", заяви председателят на Телевизионната академия Франк Шерма, когато в сряда бяха обявени номинациите за "Еми".

Докато стачката на сценаристите вече драстично намали броя на филмите и сериалите в производство, стачка на актьорите ще спре почти всичко. Само някои риалити предавания, анимации и токшоута биха могли да продължат.

По-рано в сряда холивудските профсъюзи, представляващи режисьорите, работещите зад кулисите и сценаристите, излязоха с изявление за "непоколебима подкрепа и солидарност" с актьорите. "Въпреки че студията имат обща стойност от трилиони долари, милиарди зрители по света и високи печалби, тази борба не е на актьорите срещу студията", се казва в него. Работниците "от всички занаяти и отдели" са заедно, "за да попречат на мегакорпорациите да ерозират условията, които се борихме десетилетия да постигнем", се казва в съобщението.

Въпросът за изкуствения интелект допълнително мъти водата. Както актьорите, така и сценаристите искат гаранции за регулиране на бъдещото му използване, но студията досега отказват да отстъпят.

Новини