Ново правило: Без изкуствен интелект на наградите "Грами"

16 юни 2023
Grammys
Снимка от БГНЕС

Американската звукозаписна академия обяви, че намалява броя на номинираните в четирите основни категории за наградите "Грами". Така за албум, песен и запис на годината, както и за титлата "най-добър нов изпълнител", на церемонията през 2024 г. ще се борят 8 вместо 10 артисти. 

Решението за 10 изпълнители в категориите беше взето през 2021 г., след като преди това, през 2018 г., бяха увеличени от 5 на 8. Новата промяна ще влезе в сила за 66-ата церемония, насрочена за началото на следващата година. 

Още едно интересно решение са взели от Академията - за да можеш да получиш статуетка, трябва задължително да си човек. По този начин оттам отговарят на станалото популярно напоследък използване на изкуствен интелект в музиката. От Академията са категорични, че "само човешки творци ще могат да бъдат предлагани, номинирани, както и да печелят "Грами"". Творба, която няма човешко авторство, не може да присъства в нито една от категориите, казват още от организацията. И уточняват, че все пак песни, в които някои елементи са дело на изкуствен интелект, ще бъдат допускани до състезанието за трофеите, но само ако основната и по-голямата част от композицията е създадена от човек.

Преди дни от Академията съобщиха, че добавят три нови категории за следващата церемония - най-добро африканско музикално изпълнение, най-добър алтернативен джаз албум и най-добър поп денс запис.

Новини