Поканиха Мария Бакалова в Американската киноакадемия

Ако приеме, българската актриса ще участва в избора на носителите на "Оскар" следващата година

02 юли 2021
social
Снимка от instagram

Мария Бакалова е получила покана да се присъедини към американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар".

Ако приеме, българската актриса, която стана световноизвестна с ролята си в комедията "Борат 2" и дори получи номинация за "Оскар", ще може да гласува за водещите филмови отличия догодина.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

Тази година американската киноакадемия е отправила покана за членство към 395 души, за разлика от предишните няколко години, когато броят на поканените надхвърляше 800.

Обвинявана отдавна, че е "твърде мъжка и бяла" и след скандала отпреди няколко години с "твърде белите" "Оскар"-и, Академията за кинематографично изкуство и наука пое ангажимент да повиши разнообразието в редиците си. Тази година сред поканените 395 представители на филмовата индустрия 46% са жени и 39% са от етнически малцинства.

Ако новопредложените членове приемат поканата, което почти винаги се случва, процентът на жените в организацията ще достигне 33 на сто, а на недостатъчно представените групи - 19 на сто.

Сред получилите покана да станат членове на американската киноакадемия са също актьорът Robert Pattinson ("Здрач", "Тенет"), Emerald Fennell ("Момиче с потенциал"), трансджендър актрисата Laverne Cox ("Момиче с потенциал", "Оранжевото е новото черно"), певицата Janet Jackson.

Сред тазгодишните участници в надпреварата за "Оскар", които са получили покана за членство в киноакадемията, освен Мария Бакалова, са номинираните Andra Day ("Съединени американски щати срещу Били Холидей"), Paul Raci ("Без звуци в живота"), Leslie Odom младши ("Една нощ в Маями") и отличените Emerald Fennell (за сценарий за "Момиче с потенциал), Yuh-Jung Youn (най-добра актриса в поддържаща роля за "Минари"), Erik Messerschmidt (операторско майсторство за "Манк"), певицата и авторка на песни H.E.R. (най-добра песен от филм за "Fight for You" от "Юда и черният месия").

Emerald Fennell, която беше номинирана и за "Оскар" за най-добър режисьор, както и един от другите претенденти в категорията - Lee Isaac Chung ("Минари"), са получили покана да станат членове и на режисьорския клон на киноакадемията. Те трябва да решат към кой от клоновете да се присъединят.

Сред поканените през 2021 г. за членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука са също Steven Yeun, Issa Rae, Henry Golding и Vanessa Kirby.

Новини