Правят биографичен филм за Edith Piaf с изкуствен интелект

14 ноември 2023
movie
Снимка от pixabay

Повече от 60 години след смъртта ѝ, легендарната френска певица Edith Piaf ще се появи в нов биографичен филм, който ще използва изкуствен интелект (ИИ), който да пресъздаде нейния образ и гласа ѝ. 

Компанията Warner Music Group обяви, че си партнира с разпоредителите на наследството на звездата за продукцията “Edith”. Филмът ще е с продължителност 90 мин., а действието ще се развива в Париж и Ню Йорк от 20-те до 60-те години на миналия век. Piaf умира на 10 октомври 1963 г. 

Гласът на разказвача във филма ще бъде на Piaf, но генериран от ИИ. Създателите обещават продукцията да разкрие неизвестни досега аспекти от живота на певицата. 

“Анимация ще допринесе за модерния поглед към нейната история, а включването на архивни кадри, сценични и телевизионни изяви, лични записи и интервюта ще допринесат за автентичното усещане към определени моменти от живота на Piaf”, обясниха от музикалната компания в съобщението за проекта. 

Warner Music Entertainment работи с продуцентската компания Seriously Happy за разработването на проекта. Концептуален кадър беше разпространен от музикалния лейбъл, който обяви, че се търси филмово студио. 

Според Warner Music, ИИ е “тренирал” със стотици аудио и видео записи на Piaf, някои от тях на повече от 80 години, за да върне към живота нейния неподражаем глас и образ и така да направи нейната история още по-реалистична и емоционална. Записи на оригиналните ѝ песни ще бъдат използвани във филма, включително световно познатите “La Vie en rose” и “Non, je ne regrette rien”.

“При създаването на филма постоянно се питахме "Ако Edith още беше с нас какви послания би искала да предаде на по-младите поколения?". Нейната история е свидетелство за огромна сила, за преодоляване на трудности и за борба срещу социалните норми по пътя към величието, история, която е толкова актуална днес, колкото е била тогава. Нашата цел е да впрегнем най-новите постижения в анимацията и технологиите, за да пренесем тази вечна история пред публика от различни възрасти", казва сценаристката Julie Veille. 

Новини