Brian May за ИИ: 2023-а може да е последната година, в която човекът доминира в музиката

05 септември 2023
Brian May
Снимка от БГНЕС

Сър Brian May има сериозни опасения във връзка с възхода на изкуствения интелект (ИИ).

76-годишният музикант от Queen вярва, че до 2024 г. цялата структура на индустрията ще бъде "напълно различна", тъй като ИИ може да означава, че тази година е последната, в която музикалната сцената ще бъде "доминирана" от човешки същества.

Той казва пред вестник The Daily Star: 

„Мисля, че по това време следващата година пейзажът ще бъде напълно различен. Няма да знаем какво се случва. Няма да знаем какво е създадено от ИИ и какво е било създадено от хора. Всичко ще стане много неясно и объркващо и мисля, че може да погледнем назад към 2023 г. като към последната година, когато хората наистина са доминирали на музикалната сцена. Наистина мисля, че може да е толкова сериозно, и това не ме изпълва с радост. Това ме кара да се чувствам много разтревожен".

Според Brian May има „невероятно огромен потенциал“ за ИИ да върши „зло“ в света и той смята, че това в крайна сметка може да доведе до глобално господство и смърт, ако ИИ се замеси и в сферата на политиката.

По-рано музикантът прогнозира, че ИИ може да бъде едно от поредица неща, които може да доведат до „края“ на човешката цивилизация.

Той каза пред вестник Metro: 

„Може би краят на нашата цивилизация ще бъде предизвикан от ядрена бомба, глад, замърсяване, загуба на местообитание, ИИ, пандемия. Може би астероиден удар или катастрофално изригване на земната магма“.

Новини