Продадоха книга за Хари Потър за 55 100 паунда

21 декември 2023
Harry Potter
Снимка от БГНЕС

Във Великобритания копие от първото издание на „Хари Потър и Философският камък“ на Дж. К. Роулинг, лежало 26 години в шкаф под стълбите, беше продадено на търг, съобщава Derbyshire Times. Книгата била продадена на 11 декември за 55 100 паунда. В продължение на много години тя се пазила от 58-годишна жителка, която я купила през 1997 г. по време на пътуване със семейството си. В магазина книгата се намирала в кошницата с намаления и се продавала само за 10 паунда.

„Купих си книга за Хари Потър, когато никой не знаеше за него или неговия автор. Пътувахме с кола в Шотландските планини. Имаше кафе-книжарница на един далечен полуостров в края на пътя”, разказва жената. Тя също така отбеляза, че е успяла да договори книгата за осем паунда, тъй като нямала външна обложка. По-късно книгата била прибрана в килер, където се съхранявала доскоро.

Книгата е останала в отлично състояние. Специалист разкри, че това е много рядко първо издание с твърди корици на първия роман на Джоан Роулинг за Хари Потър. Бяха отпечатани общо 500 книги, 300 от тях бяха разпространени в библиотеките, а само 200 бяха пуснати в продажба. В момента само 19 книги от тази серия са известни на колекционерите.

Новини