Синът на Eddie Van Halen с песен за баща си

Wolfgang отложил премиерата на самостоятелния си албум, за да бъде до музиканта в последните му години

17 ноември 2020
social
Снимка от twitter

Eddie Van Halen е бил диагностициран с рак на белите дробове в четвърти стадий в края на 2017 г. Синът на легендарния китарист Wolfgang разкри подробности за борбата на баща си с тежкото заболяване през годините преди смъртта му.

В интервю за "Шоуто на Howard Stern" Van Halen сподели, че когато са открили болестта, лекарите казали, че баща му ще живее около шест седмици. Китаристът се е подложил на лечение в Германия. "Каквото и да правят там, е невероятно, защото имах още три години с него", каза Wolfgang.

Състоянието на Eddie започнало да се влошава в началото на 2019 г., след като претърпял инцидент с мотор. По-късно станало ясно, че има тумор в мозъка и се подложил на операция. Здравословните проблеми обаче продължили да се трупат.

Wolfgang обясни, че баща му е започнал да се влошава точно по времето, когато планирали турне с оригиналния състав на Van Halen, за което мениджърът на бандата Irving Azoff спомена миналия месец.

Синът на Eddie представи новата си песен "Distance", посветена на баща му и сподели, че с покойния Van Halen са имали много близка музикална връзка.

Видеото на парчето е компилация от домашни записи, заснети от майката на Wolfgang, който записва под името Mammoth WVH. Той е написал парчето докато баща му се борил с рака и си представял какъв ще бъде животът му без него и колко много ще му липсва. Wolf свири сам на всички инструменти и изпълнява вокалите, а крайният резултат е като запис на пълен музикален състав.

Песента е първи сингъл от албума на Wolfgang, по който той отдавна работи, а премиерата се очаква следващата година. Колекцита щяла да излезе още през 2018 г., но музикантът я отложил, за да прекара повече време с баща си.

Името Mammoth WVH е препратка към семейната история - бандата на Eddie и Alex Van Halen се казва Mammoth, когато David Lee Roth се присъединява към тях през 1974г. Wolfgang влиза в групата на баща си като бас китарист на мястото на Michael Anthony за турнето през 2008 г. с David Lee Roth. Той остава в състава до концертната обиколка от 2015 г., която в крайна сметка се оказва и последната.

Wolfgang ще дари всички приходи от “Distance” на любимата благотворителна фондация на баща му, "Mr. Holland’s Opus Foundation", която снабдява с музикални инструменти на слабо финансирани училищни програми.

Eddie Van Halen почина миналия месец на 65 години, след като загуби битката с рака на гърлото.

По-рано този месец Slash, Kirk Hammett от Metallica и Tom Morello от Rage Against the Machine почетоха Van Halen по време на церемонията по въвеждане на нови имена в Залата на славата на рокендрола. “Eddie Van Halen беше Моцарт на нашето поколение”, каза Morello, “Неговият талант може би се появява веднъж на 100 години". 

Новини