След 36 години "Last Christmas" най-после е на върха

Коледната класика на Wham! оглави британската класация за сингли за първи път

02 януари 2021
social
Снимка от facebook

"Last Christmas" на Wham! оглави британската класация за сингли за първи път, 36 години след премиерата си.

Празничната класика е стриймвана 9.2 милиона пъти през изминалата седмица и благодарение на този резултат отстрани блогъра LadBaby с неговото "Don't Stop Me Eating" от върха.

"Last Christmas" на George Michael и Andrew Ridgeley излиза за първи път през декември 1984 г. и не успява да се пребори за първото място с "Do They Know It's Christmas?" на супергрупата Band Aid.

Ridgeley кометира, че е "някак невероятно", че записът им сега стига до номер 1. Той заяви, че е изключително щастлив и много доволен от новината, въпреки че се случва 36 години след първата поява на песента, но това е доказателство за нейната непреходност и чар.

"Това е подходящ начин да почетем гениалността на George като автор на песни, той щеше да бъде неизмеримо горд и безкрайно развълнуван", допълни Ridgeley.

От издаването си през 1984 г. коледната класика се завръща още шест пъти в топ 10 на класацията.

Феновете направиха кампания, с която да издигнат песента до първото място през 2017 г., с което искаха да отбележат първата годишнина от смъртта на George Michael. Музикалната икона почина на Коледа през 2016 г. Тогава обаче "Last Christmas" не успя да достигне върха, който беше окупиран от "Perfect" на Ed Sheeran.

Текстът на коледната песен на Wham! вдъхнови Emma Thompson за сценария на филма "Last Christmas", с Emilia Clarke и Henry Golding в главните роли, който излезе в кината на Коледа през 2019 г.

George Michael написал "Last Christmas" в детската си стая през февруари 1984 г. и вярвал, че тя ще се изкачи до първото място в класациите. Той получил внезапно вдъхновение за парчето, докато гледал футболен мач в къщата на родителите си в Хертфодшир.

"Тъкмо се бяхме нахранили и се бяхме отпуснали пред телевизора, когато почти незабелязано George изчезна на горния етаж за около час", спомня си Ridgeley в мемоарите си през 2017 г. "Когато слезе долу при нас беше толкова въодушевен, все едно беше открил злато и в известен смисъл беше така. Отидохме в стаята му, същата в която сме прекарвали часове наред като деца и сме правили записи, имитация на радио предавания и мелодии... и ми изсвири интрото и очарователната, изпълнена с копнеж мелодия на "Last Christmas". Беше наистина чудесен момент".

Двамата записват песента през август в лондонското студио "Advision Studios", като Michael сложил коледна украса в помещението, за да създаде подходящото настроение. Малко по-късно същата година видеото към песента е заснето в Швейцария и в него участват беквокалите на Wham, Pepsi и Shirlie, моделът Kathy Hill и Martin Kemp от Spandau Ballet, който по онова време имал връзка с бъдещата си съпруга Shirlie, затова и се присъедил към компанията за пътуването.

След края на снимките, George се върнал обратно в Лондон, за да запише вокалите си за "Do They Know It's Christmas" - песента, която попречила на Wham! да заеме първа позиция в класациите. Като знак на солидарност с благородната кауза на Band Aid, дуетът дарява всички приходи от "Last Christmas" на организация, която се бори с глада в Етиопия.

Преди настоящата си първа позиция "Last Christmas" беше най-продаваният сингъл във Великобритания, който обаче никога не е стигал първото място в британската класация за сингли. Според официалните данни песента е продадена в 1.9 милиона копия от издаването си до момента в Обединеното кралство. С 1.55 милиона продадени копия в страната "Moves Like Jagger" на Maroon 5 вече е най-продаваният сингъл, който не е достигал номер 1 (парчето се изкачва до втора позиция през 2011 г.).

"Last Christmas" сега държи рекорда за запис, на който е отнело най-дълго време да се изкачи до върха в чарта.

През последните седмици това е втората песен, която от десетилетия чака заветната първа позиция в британската класация, след като "All I Want For Christmas Is You" на Mariah Carey най-после застана начело, 26 години след пускането й на музикалния пазар.

Топ 40 на Великобритания през последната седмица на 2020 г. беше доминиран от коледни песни - общо 28 от всички.

В класацията на албумите, коледната колекция на Michael Bublé се завърна на първото място девет години, след като за първи път стъпи на върха, с което измести предишния номер 1 "McCartney III" на легендата Paul McCartney. Taylor Swift и нейният втори изненадващ албум за 2020 г. "Evermore" останаха на второ място, следвани от Dua Lipa с "Future Nostalgia", която се изкачва с 15 места.

Новини