Taylor Swift изравни рекорда на Jay-Z за албуми номер 1

29 април 2024
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Дни след като постави нови рекорди в британските класации, Taylor Swift се разписа с постижения и в американския чарт. 

Новият албум на звездата "The Tortured Poets Department" оглави класацията Billboard 200. Това е 14 албум номер 1 за певицата, с което тя изравнява рекорда на Jay-Z за най-много записи на солов изпълнител начело на подреждането. Абсолютният рекорд с 19 албума номер 1 държат Beatles.

"The Tortured Poets Department" влезе в историята и с най-силната седмица по отношение на стрийминга, откакто Billboard 200 отчита тези резултати, а именно от декември 2014 г. Според Billboard песните от двойния албум, общо 31-на, са записали изумителните над 891 милиона стрийма. На второ място е Drake с албума "Scorpion", който събира близо 746 милиона стрийма през дебютната си седмица от 14 юли 2018 г.

От "The Tortured Poets Department" са продадени впечатляващите 2.61 милиона еквивалентни албумни единици в САЩ в седмицата завършваща на 25 април, като 1.914 милиона от тях са на физически носител. Това е втората най-успешна седмица по отношение на продажбите на албум, считано от декември 2014 г. Рекордът по този показател държи "25" на Adele, от който са продадени 3.482 милиона копия в седмицата, завършваща на 12 декември 2015 г. 

Swift използва социалните мрежи, за да благодари на верните си фенове. 

“Нямам думи! Изумена съм от любовта, която демострирате към този албум. 2.6 милиона ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ? Благодаря ви, че слушате, стриймвате и изобщо че приехте "Tortured Poets" в живота си. Наистина съм изпълнена с емоции в момента". 

"The Tortured Poets Department" също така отбелязва най-успешната седмица по отношение на традиоционните продажби в съвременната история или откакто през 1991 г. започва да се води статистика. Тук за успеха допринася факта, че албумът се продава в над 20 варианта на физически носител. Продажбите на плоча също са най-големи от 1991 г. насам. 

Всичко това прави "The Tortured Poets Department" най-продаваният албум до момента за тази година, както и най-големият дебют за Swift до момента. Другият най-успешен албум до настоящия момент на 2024 г. е "Cowboy Carter" на Beyoncé с 228 000 продадени копия.

Magic - Музиката, която обичаш

 

Новини