Taylor Swift продължава да предизвиква земетресения

13 юни 2024
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

След като предизвика сеизмична активност с концертите си в Калифорния и Вашингтон, Taylor Swift разклати земята и в Единбург, Шотландия. Сеизмолози от Британския геоложки институт потвърдиха, че концертите на звездата от 7 до 9 юни са предизвикали леки земни трусове, които са били засечени на разстояние около 6 км от стадиона, където са се провели. 

Според анализа на данните най-големи трептения на земната повърхност и през трите вечери са предизвикали танците на публиката по време на изпълненията на “…Ready For It?”, “Cruel Summer” и “Champagne Problems”. Все пак малко по-силен от останалите е бил трусът в петък вечерта. Трите концерта са били посетени от над 200 000 души.

Активността е генерирана от феновете, танцуващи в такт с музиката, и е достигнала връх от 160 удара в минута по време на „… Ready For It?“, а тълпата е създала приблизително 80 киловата мощност, което според Британския геоложки институт е еквивалентно на около 6000 автомобилни батерии.

През март проучване, проведено от изследователи от Калифорнийски технологичен институт и Калифорнийския университет, заключи, че шоуто на Swift през август 2023 г. на стадион "SoFi" в Калифорния е създало сеизмична активност, а спирката през юли в "Lumen Field" в Сиатъл е предизвикала трус, „еквивалентен на земетресение с магнитуд 2,3 степен по Рихтер".

Концертите в Единбург от турнето "Eras" бяха първите от общо 17 дати в Обединеното кралство за Swift, които ще завършат с осем вечери на лондонския стадион "Уембли".

Междувременно от благотворителна организация в Единбург, занимаваща се с осигуряване на храна за нуждаещи се, съобщиха, че Taylor Swift е направила голямо дарение. Оттам казват също, че щедростта на звездата е вдъхновила и много нейни фенове от страната и чужбина също да помогнат за каузата. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини