Taylor Swift за трети път е “Артист на годината” на IFPI

23 Февруари 2023
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Taylor Swift записа ново голямо постижение в професионалната си биография. Международната федерация на звукозаписната индустрия (International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)) обяви певицата за носителка на наградата “Световен музикален артист” за 2022 г. Taylor получава отличието за безпрецедентния трети път, с което се доказа като най-успешния изпълнител в 10-годишната история на приза. Носителят на наградата се избира според цялостното му представяне в дигиталните и физическите формати през годината, и обхваща цялото му творчество. В своеобразната класация след Swift по продажби са корейската група BTS и рапъра Drake. 
  
Taylor Swift оглавява своеобразната класация повече пъти от всеки други изпълнител, за да сме точни - през 2014, 2019 и 2022 г. В останалите години тя също не отсъства от чарта - през 2021 г. се нарежда втора след кпоп сензациите BTS, а през 2015, 2017 и 2020 е на трето място. Завръщането ѝ на върха следва издаването през октомври 2022 г. на албума “Midnights”. 

В класацията за изминалата година BTS са на второ място (тяхната трета поредна година в топ 3, след като оглавяват подреждането през 2020 и 2021 г.), а на трета позиция е Drake. Канадският рапър е в топ 3 за пети път. 

Класацията отразява и разнообразието от изпълнители, които са постигнали успех в индустрията през тази година. Суперзвездата от Пуерто Рико Bad Bunny е на четвърто място. Той е първият артист от Латинска Америка, който влиза в топ 5, а също така постига и най-високото класиране за изпълнител, пеещ основно на испански език. 

На девето място е Jay Chou - първият изпълнител от Тайван, който попада в класацията на IFPI, благодарение на популярността му в Китай и Югоизточна Азия. Изминалата година е много успешна и за Южна Корея, която вкарва в топ 10 повече изпълнители от всички останали националналности за първи път в историята. Освен BTS, групите SEVENTEEN и Stray Kids се класират на шесто и седмо място. Harry Styles (#8) и Ed Sheeran (#10) представят Великобритания, а канадската мегазвезда The Weeknd е под номер 5.

Новини