Тотален триумф за Taylor Swift на Видео музикалните награди

13 септември 2023
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Taylor Swift беше големият победител на церемонията на Видео музикалните награди на MTV.

Певицата триумфира в 9 категории от 11 номинации, като повечето победи ѝ донесе режисираното от нея видео към хита "Anti-Hero". Звездата спечели и най-голямата награда за вечерта – видео на годината.

Тя е първият изпълнител, спечелил два пъти подред наградата за видео на годината и увеличи рекорда си за най-много победи в тази категория до четири - след като преди това спечели за "Bad Blood", "You Need to Calm Down" и "All Too Well: The Short Film".

Звездата, която е в средата на първото в историята стадионно турне на стойност 1 милиард долара, получи също наградите за песен на годината, най-добър поп, най-добра режисура, най-добра операторска работа и най-добри визуални ефекти, всички за "Anti-Hero". Тя беше наградена и за албум на годината за "Midnights", плюс изпълнител на годината и шоу на лятото.

33-годишната Swift посвети своите победи на изкуството за писане на песни.

„Обичам да правя поп музика, обичам да правя видеоклипове за поп музика, също така обичам да правя кънтри“, каза тя пред пълната със звезди публика в "Prudential Center" в Ню Джърси.

„Обичам да се промъквам в различни жанрове и единствената причина, поради която ми е позволено да го правя, е, че вие, феновете, ми дадохте възможност да направя това“.

Тя не скри и емоциите си като фенка на 'NSync - членовете на бандата, начело с Justin Timberlake, се събраха на сцената на наградите, за да ѝ връчат трофея за най-добър поп.

Сред другите победители от наградната вечер бяха рапърката Ice Spice, която взе отличието за най-добър нов изпълнител, и корейките Blackpink. Те станаха първата момичешка формация, която печели в категорията за най-добра група след TLC. Тяхната победа беше преди 24 години.

Това е пети пореден път, в който южнокорейска група печели наградата, като Blackpink заеха мястото на момчешката банда BTS, чиято съвместна кариера е сложена на пауза. Най-младият член на BTS Jungkook обаче се пребори за песен на лятото за соловия си хит "Seven", с участието на американската рапърка Latto. Това беше и една от единствените категории, в които Swift беше победена. Другата, в която тя загуби, беше за видеомонтаж. Там победи клипа на "Vampire" на Olivia Rodrigo.

Shakira спечели наградата "Авангард" 33 години след като издаде първия си албум "Magia" на 13-годишна възраст.

Оттогава тя има няколко мултиплатинени хита, включително "Whenever, Wherever", "Hips Don't Lie", "Beautiful Liar", "Waka Waka" и тазгодишния вайръл хит "Bzrp Music Sessions, Vol 53".

В кратка реч тя благодари на семейството и феновете си, преди да завърши на испански:

„Това е за моя народ. Хората от Латинска Америка във и извън тази страна, благодаря ви, че ме вдъхновихте и ми вдъхнахте толкова много сила и воля да продължавам. Обичам ви!".

OIivia Rodrigo изплаши феновете с изпълнението си на "Vampire" - сцената изглежда беше повредена, с неправилно запалване на пиротехника и части от декора, които падаха на земята. Докато извеждаха Rodrigo на безопасно място, камерите уловиха шокираната Selena Gomez сред публиката, очевидно притеснена за безопасността на певицата. Оказа се обаче, че всичко е сложна постановка, препратка към музикалния видеоклип на "Vampire", който включва подобен сюжет, и звездата се върна на сцената, за да изпълни "Get Him Back" от новия си албум "Guts".

Самата Gomez също беше сред победителите - тя сподели наградата за най-добра афробийт песен с нигерийската звезда Rema. Сингълът на дуото, "Calm Down", се задържа в американската класация в продължение на 53 седмици и все още няма признаци за наближаващо отпадане. В момента е под номер 10.

Наградата за най-добър рок отиде при италианските победители от Евровизия, Maneskin, за тяхната сравнително спокойна балада "The Loneliest".

Sean "Diddy" Combs беше обявен за глобална икона на MTV и направи шоу с хитове, сред които "I'll Be Missing You", "Bad Boy For Life" и "All About The Benjamins". Комбинацията дори включваше все още неиздавано сътрудничество с The Weeknd.

Връчвайки му наградата, Mary J Blige каза: 

„Влиянието на Puff върху поп културата е неизмеримо. Неговите емблематични музикални видеоклипове предефинираха формата. Глобалното му влияние ще се усеща завинаги в цялата музикална индустрия“.

Рапърът и музикален магнат каза, че наградата е "сбъдната мечта" за него.

„Израснах, гледайки MTV и си казвах „Човече, бих искал един ден да мога да бъда там горе“, каза той пред публиката.

Церемонията продължи почти четири часа, голяма част от които беше използвана за отбелязване на 50-ата годишнина на хип-хопа. 

Новини