U2 пускат онлайн за първи път някои от своите концерти

Шоутата ще са достъпни за 48 часа след публикуването

16 март 2021
social
Снимка от Анимато Мюзик/Universal Music Group

U2 ще публикуват онлайн за първи път някои от своите концерти като част от новата виртуална серия U2: The Virtual Road. Феновете на бандата ще могат да гледат в YouTube четири емблематични изяви - в замъка Слейн в Ирландия през 2001 г., в амфитеатъра Red Rocks в Колорадо през 1983 г., в Мексико сити през 1997 г. и в Париж през 2015 г. Първите три концерта за първи път ще бъдат достъпни дигитално.

Първият концерт ще бъде излъчен в деня на патрона на Ирландия Свети Патрик, 17-и март. Останалите са съответно на 25-и март, 1-и и 10-и април. Шоутата ще бъдат достъпни само за 48 часа след качването им в официалния канал на бандата в YouTube.

Концертът в замъка Слейн от 1 септември 2001 г. отбелязва първата изява на U2 на брега на река Бойн от над 20 години. Ирландският музикант Dermot Kennedy ще открие лайфстрийма на шоуто със солово изпълнение, записано този месец край Лос Анджелис.

Изявата в амфитеатъра Red Rocks от 5 юни 1983 г. е част от турнето "War" на бандата. Това е един от емблематичните концерти на U2, който поставя основите на славата на ирландските рок музиканти като едни от най-добрите изпълнители на живо в света. Концертът ще подгрее изпълнение на ирландската група Fontaines D.C. от миналата година.

На 1-и април ще бъде пуснат и концертът на U2 в Мексико сити, на стадиона Foro Sol, от турнето "PopMart" през 1997 г. Преди излъчването му ще има специално изпълнение от мексиканската певица Сarla Morrison.

За финал, на 10-и април, е оставен концертът в Париж от турнето "iNNOCENCE + eXPERIENCE". U2 се завръщат на сцената във френската столица за две шоута, по-малко от месец след терористичните атаки на 13 ноември 2015 г. Записът включва емоционално изпълнение на песента "People Have The Power" на Patti Smith. Френската банда Feu! Chatterton ще подгрява стрийма.

“Всяко шоу е паметно за нас, но тези четири са особено важни... Много е вълнуващо отново да сме на път... ще се докоснем до магията на виртуалното турне... И сме особено развълнувани, че с нас ще бъдат такива брилянтни музиканти като Dermot Kennedy, Fontaines D.C., Carla Morrison и Feu! Chatterton.", казват от бандата в изявление.

Новината за серията от четири концерта на U2 беше обявена, след като през септември YouTube, Island Records, Interscope, UMe и UMC се споразумяха да рестартират официалния канал на рок музикантите от Дъблин в YouTube с подобрено съдържание, което се публикува всяка седмица. То включва най-популярните клипове на групата и непоказвани досега записи, всички с подобрени визуализации и ремастериран звук.

Новини