Уникална зелена светлина обгръща Марс

Подобно явление се наблюдава и на Земята

17 юни 2020
social
Снимка от esa.int

Mарс може да е известен като Червената планета, но европейска сонда откри кислород, който създава зелена светлина в неговата атмосфера. На Земята подобно явление е полярното сияние, но това е първият път, когато учените го забелязват и на друга планета.

По-точно модулът "Трейс газ орбитър" (ТGO) от съвместната мисия "Екзо Марс" на Европейската космическа агенция и Русия, го наблюдава за първи път.

"Хубав резултат - каза д-р Маниш Пател от британския Свободен университет. - Никога няма да планираш мисия, която да търси точно това. В наше време определяме научните цели много ясно, още преди да стигнем до Марс. Но след като сме там, си помислихме: "Я да погледнем". И се получи".

Явлението е различно от класическите като северното или южното полярно сияние на Земята, върху които въздейства силното магнитно поле на планетата ни. Те са резултат от сблъсък на атмосферни молекули със заредени частици, идващи от Слънцето. На Марс не е фокусирано по същия начин, защото там няма общо магнитно поле. Въпреки това подобни емисии съществуват и вече са наблюдавани.

Зеленото сияние, регистрирано от "Трейс газ орбитър", е с друг произход. Дължи се на слънчевата светлина. Кислородните атоми се възбуждат до по-високо енергийно ниво и когато се върнат към покой, произвеждат характерните зелени емисии. На Марс кислородът е малко, като се получава от разграждането на въглеродния двуокис. Слънчевата светлина освобождава единия от кислородните атоми в него и на прехода на този атом се дължи зеленото сияние.

Модулът "Трейс газ орбитър" е регистрирал сиянието не с камерата си, а със спектрометъра си. Затова и няма красиви снимки. Височината, на която е засечено явлението, е 80 км и 120 км над повърхността на Червената планета.

Новини