В помощ на децата със специални потребности: Инициативата „Да се запознаем“ организира есенен благотворителен базар

Събитието ще се състои тази събота и неделя в парка пред НДК

28 октомври 2021
social

 Тази събота и неделя (30 и 31 октомври) националната инициатива „Да се запознаем“ организира есенен благотворителен базар в парка пред НДК. Приходите от базара ще бъдат използвани за закупуване на комбинирана люлка - везна, пригодена за деца в инвалидни колички, както и за отпечатване на календарите на инициативата "Да се запознаем" за предстоящата 2022 година, който ще се продава с благотворителна цел.

Базарът в последния уикенд на октомври е създаден в полза на децата със специфични нужди, техните потребности и трудности. С приходите от него организаторите от инициативата “Да се запознаем” искат да закупят още една люлка - везна, за да може детските площадки да бъдат използвани и от деца с увреждания. До момента кампанията „Да играем заедно“, която е част от националната инициатива „Да се запознаем“ има 15 закупени люлки - везни, които се използват активно. Огромен успех отбеляза и тазгодишният пролетен базар на инициативата, събрал сума от над 5 000 лева само за един ден.
Почти всички стоки на базара ще бъдат изработени от майки на деца със специфични нужди. Освен страхотни артистични артикули, изработени от тях, на петте щанда посетителите ще могат да намерят и книжките „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Героите в книжката са „различни“ деца, които разказват за своите мечти и стремежи, а някои от тях ще бъдат и специални гости на базара. Те ще са готови да се запознаят с всички, да разкажат историята и да подарят слънчевите си усмивки.
В навечерието на Деня на будителите инициативата “Да се запознаем” навършва 1 година.
***
Инициативата „Да се запознаем“ е създадена с цел да насочи общественото внимание и да повдигне нивото на информираност относно един наболял проблем – децата със специфични потребности, техният начин на живот, техните трудности и изпитания, техните мечти и стремежи. Инициативата представлява обединените усилия на Ваня Тодорова, чрез нейната фондация „Можем Заедно“ и на Анна Йончева – автор на проекта „Различните“ деца на България.
Фото книгата „Да се запознаем с „различните“ деца на България“ представя 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. На 66 цветни страници, освен фотографии на всяко от усмихнатите деца, се представят общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация, авторките съветват всеки, който желае да научи повече, да се обърне към специалисти в областта.
Анна Йончева е фотограф, която решава, че снимайки тези деца и правейки изложби, ще ги извади от „сянката“ и ще разкаже за тях по един оптимистичен начин.
Ваня Тодорова е магистър по специална педагогика и като сертифициран терапевт работи с деца със специфични нужди чрез терапия и активности с коне.

 

Новини