Вижте кои стайни растения са смъртоносни за кучето ви

Никога не позволявайте на вашето куче да гризе ириси, нарциси, божури, лупини, кали, лалета, лилии, гипсофила, кокичета, хризантеми, момина сълза, делфиниум, дигиталис, както и зюмбюли и люляци.

01 септември 2020
social
Снимка от pixabay

Някои популярни цветя и стайни растения могат сериозно да навредят на здравето на вашето куче.

Никога не позволявайте на вашето куче да гризе ириси, нарциси, божури, лупини, кали, лалета, лилии, гипсофила, кокичета, хризантеми, момина сълза, делфиниум, дигиталис, както и зюмбюли и люляци.

Хортензия, иглика, циклама, еуфорбия и други растения също представляват опасност за животните. Те причиняват изгаряния и язви в устата и гърлото им, нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, алергични реакции и възпаление на лигавицата на окото.

Видовете хедър, например азалия, причиняват отравяне, последвано от нарушаване на работата на сърцето и подтискане на централната нервна система. Ароидните растения - монстера, замиокулкас, кала, дифенбахия, антриум, алоказия, кладий - могат да причинят усещане за парене, мехури по лигавиците, спиране на дишането, оток на ларинкса и устата и конюнктивит.

Декоративният пипер, соландра, бругманзия, бровалия и брунфелзия могат да причинят гадене, сънливост и стомашно разстройство, объркване и парализа поради съдържащите се в тях алкалоиди. Растенията Кутровие - катарантус, олеандър, аламанда, мандевила, пахиподиум, адениум - съдържат гликозиди и алкалоиди, които могат да доведат до сърдечни нарушения.

Кога кучето е щастливо

В случай на отравяне трябва да се измият с много вода кожата, козината и лигавиците. Ако кучето е изяло растението, предизвикайте повръщане. За това е подходящ 1,5% разтвор на водороден прекис или 3% разтвор, който трябва да се разреди наполовина с вода.

Една чаена лъжичка е достатъчна за малко куче, две или три лъжици за средно голямо куче и една чаена лъжичка за голямо куче на всеки 5 кг тегло. След това е необходимо да му се даде да пие много вода и абсорбент, а след това незабавно да отидете във ветеринарната клиника.

Новини