Връчват наградите "Оскар" тази нощ

12 март 2023
долби театър
Снимка от unsplash.com

95-ите награди Оскар ще бъдат връчени тази нощ в 03:00 ч. в Лос Анджелис. 

Шоуто ще включва и музикални сетове от Риана, Лени Кравиц и други изпълнители. Лейди Гага първоначално също трябваше да участва с изпълнение на номинираната си за Оскар песен "Hold My Hand", но по-късно участието и беше отменено.  

Изпълнителката е номинирана за най-добра оригинална песен към филм за "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик"

В тази категория са включени също "Applause" от "Кажи го като жена", "Lift Me Up" от "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Naatu Naatu" от индийския епос "RRR" и "This Is a Life" от "Всичко навсякъде наведнъж".

Водещ в списъка с най-много номинации за филм на годината е "Everything Everywhere All at Once", научнофантастичният филм води тазгодишните номинации за Оскар с 11 номинации от Академията. 

Плътно след тях са "The Banshees of Inisherin" на Мартин Макдона и немскоезичният филм на Netflix "All Quiet on the Western Front" на режисьора Едуард Бергер с по девет номинации.

И трите филма ще се борят за престижното отличие за най-добър филм. Категорията се очертава да е оспорвана, като включва и няколко по-комерсиално успешни заглавия като блокбъстърите "Аватар: Пътят на водата" и "Топ Гън: Маверик".

Интересен факт за тазгодишната церемония, е че за първи път от 1961 г. насам червеният килим няма да бъде постлан на събитието. 

Новини