За първи път цветнокожи актьори обраха наградите на Гилдията

Chadwick Boseman спечели отличие посмъртно

05 април 2021
social
Снимка от БТА

За първи път в 27-годишната история на наградите на Гилдията на актьорите цветнокожи звезди обраха четирите отличия във филмовите категории. Покойният Chadwick Boseman спечели признанието за изключително изпълнение в главна мъжка роля за участието му в "Ма Рейни: Майката на блуса". При дамите Viola Davis взе наградата заради ролята си в същия филм. 

Daniel Kaluuya спечели отличието за актьор в поддържаща роля за "Юда и черният месия", а родената в Южна Корея Youn Yuh-jung победи в съответната категория при жените за работата ѝ в "Минари". Сред конкурентките беше и българската актриса Мария Бакалова за ролята ѝ в "Борат 2".

Миналата година четиримата победители от церемонията на Гилдията на актьорите – Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Brad Pitt и Laura Dern - спечелиха и награди "Оскар". 

Boseman, който почина от рак на дебелото черво през август, е първият актьор, който получава посмъртно наградата на гилдията за мъжка роля. Той е и едва четвъртият актьор изобщо, който посмъртно печели статуетка в индивидуалните категории. Преди него награди са присъждани на покойния Heath Ledger за поддържаща роля в "Черният рицар" през 2008 г., Jerry Orbach за мъжка роля в драматичен сериал за "Закон и ред" през 2004 г. и Raúl Juliá за актьор в мини или телевизионен филм за "The Burning Season" през 1994 г.

Очаква се на 93-ата церемония на наградите "Оскар" на 25-и април Boseman да стане третият актьор с посмъртно отличие. Първите двама са Peter Finch (най-добър акрьор за "Мрежата" през 1976 г.) и Ledger (поддържаща роля в "Черният рицар"). Жена досега не е получавала посмъртно "Оскар". 

Победата на Davis бележи трета поредна година, в която актьор печели наградата на професионалната гилдия в категория за водеща роля за превъплъщение в известен музикален изпълнител. Rami Malek спечели преди две години за ролята на Freddie Mercury в "Бохемска рапсодия". Миналата година Zellweger триумфира като Judy Garland във филма "Джуди". И двамата след това спечелиха и "Оскар". Дали Davis ще влезе в тази статистика не е ясно, защото тя има сериозна конкуренция в лицето на Frances McDormand за "Земя на номади" и Carey Mulligan за "Момиче с потенциал". 

Голямата награда на Гилдията на актьорите за актьорски състав във филм отиде при екипа на "Процесът срещу Чикаго 7". Сред десетимата акрьори (само мъже) са Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt и Michael Keaton. За първи път печели актьорски състав, в който няма жени.

Миналата година победителят в тази категория беше екипът на корейския филм "Паразит", който спечели и най-важната награда "Оскар" - за филм на годината.  

Gillian Anderson и Catherine O'Hara също получиха награди от Гилдията - първата за драматична женска роля като Маргарет Тачър в "Короната", а втората за актриса в комедийна поредица като Мойра Роуз в "Шитс крийк". И двете дами получиха статуетки и като част от актьорски състав съответно на сериали в категориите драма и комедия.

Jason Bateman спечели наградата за актьор в драматичен сериал за втори път за "Озарк".

Наградите бяха обявени на кратка едночасова церемония, която беше предварително записана и излъчена по американски телевизии. 

Новини