За първи път: три жени се борят за "Оскар" за най-добър филм

23 януари 2024
Oscars
Снимка от БГНЕС

Номинациите за филмовите награди "Оскар" бяха обявени този следобед. 

За първи път в 96-годишната история на наградите три от десетте филма номинирани за най-добър филм на годината са режисирани от жени - "Анатомия на едно падане" на Justine Triet, "Барби" на Greta Gerwig и "Минали животи" на Celine Song. 

Другите ленти в категорията са “American Fiction”, "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер", "Маестрото", “The Holdovers”, "Клети създания" и "Зона на интерес". 

Общо 591 продукции са били номинирани досега от Академията. Само през 4 години в категорията за най-добър филм е имало по две ленти, дело на жени. Сред тях са "Земя на номади" на Chloé Zhao и "Обещаваща млада жена" на Emerald Fennell през 2020 г, както и "КОДА" на Siân Heder и "Силата на кучето" на Jane Campion през 2021 г. “The Hurt Locker” (2009г.) на Kathryn Bigelow, както и филмите на Zhao и Heder спечелиха "Оскар". 

Друго постижение - продуцентите и актриси Emma Stone (“Клети създания”) и Margot Robbie (“Барби”) са едва втората и третата жена с признание в категориите за най-добър филм и за актьорски талант в една и съща година. На 93-ите Оскари Frances McDormand беше първата жена номинирана за главна роля във филм и като продуцент в една и съща година. Тя спечели и в двете категории. 

Очаквано "Опенхаймер" води в надпреварата за Оскарите с 13 номинации. Следва го "Клети създания" с 11 номинации, "Убийците на цветната луна" получи 10, а "Барби" е с 8 номинации. 

Zazie Beetz и Jack Quaid съобщиха номинираните в 23 категории на живо от театъра "Самуел Голдуин" на Филмовата академия. 

Наградите "Оскар" ще бъдат връчени на 10-и март. За четвърти път водещ ще бъде Jimmy Kimmel.

Всички номинирани може да видите тук.

Новини