Защо си подаряваме подаръци на Коледа?

Една много древна традиция

25 декември 2020
social
Снимка от pixabay.com

На Коледа празнуваме Рождество Христово. По традиция на този ден хората си разменят подаръци. Макар и все повече да отделяме внимание на материалната страна на празника, отколкото на неговата духовна същност, подаръците на този ден не са само плод на комерсиалната Коледа.

Всъщност традицията да се подаряват подаръци за днешния празник идва още от раждането на Исус Христос - тримата влъхви поднасят богати дарове на новородения Спасител. “И като влязоха, видяха Детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове - злато, ливан и смирна”, гласи Евангелието на Матей. 

Поклонниците, които според Новия завет навестяват Спасителя, всъщност го почитат като цар и като такъв е прието да се поднасят скъпоценности. Библията не споменава колко са древните мъдреци, но е прието, че са трима заради броя на подаръците, които носят – злато, тамян и смирна. Не е ясен и статутът им – известни са като влъхви (жреци, добри магьосници, гадатели), а също като звездобройци, астролози, свещеници, чародеи. Mатей ги нарича маги: на гръцки - властна жреческа класа в империята на партиите. През Средновековието ги определят като Тримата царе и им дават имена - Каспар, Мелхиор и Балтазар. Едно е сигурно – били са заможни и от горната класа - как иначе ще “отворят съкровищата си”.

Светото писание е пестеливо в описанието им. Разказва само, че идват при Исус от Изток и питат: “Къде е новороденият цар на юдеите? Искаме да знаем, защото видяхме звездата му, когато изгря от изток, и сме дошли да му се поклоним”. Според изследователи на древните ръкописи влъхвите са изминали над 1000 километра, тоест не са пристигнали веднага след раждането на Божия син, както ги изобразяват някои картини, а доста по-късно. Подготвили са се като за поклонение пред цар – така евреите са титулували очаквания месия още преди времето на Исус – Цар на Израел.

Подаръците, които мъдреците носят, не са за малко дете, а кралски. Макар Библията да не ги тълкува, те носят не само духовен, но и теологичен смисъл. Златото е мярка за благосъстояние от древни времена до наши дни. Заедно със скъпоценните камъни, добитъка и робите Старият завет го нарежда сред атрибутите на богатия човек. Не можеш да отидеш при цар, бил той и бебе, без да поднесеш дар от благородния метал, смятан за символ на власт и безсмъртие. Заради ограниченото му количество и високата стойност още тогава са го свързвали с управниците и благородниците. Когато Савската царица отива при Соломон, тя му подарява сандъци със злато. И днес подаръкът на мъдреците не може да се нарече по християнски скромен. Една тройунция (30,1 г) се търгува на борсите за почти 2000 долара и се очаква догодина да стигне $ 2300. А за такава видна личност като Исус Христос дарението ще да е било по-скоро в килограми, отколкото в грамове. 

Някои тълкуватели придават на подаръка и духовен смисъл. Най-сакралната част в еврейския храм е Светая светих, обитавана според Тората от Бог. В това светилище се пазят скрижалите и вътре влиза само първосвещеникът на празника Йом Кипур след церемония за очистване. Оттам той раздава опрощения на човешките грехове, заради които Христос е разпънат на кръста. Според някои богослови мъдреците са му поднесли златни дарове, символизиращи стените и олтара на Светая светих, описани в старозаветната Книга на царете като облицовани със злато. 

Поднесен на новороденото във Витлеем, ливанът или още тамянът е прочут библейски аромат. Тази високо ценена благовонна смола се добива в Арабия (Йемен, Оман) и Северна Африка от дървото ливан (Boswellia sacra). Преди хиляди години са я използвали за кадене, в парфюмерията, за дезинфекция и срещу инсекти. Заради високата ѝ стойност обаче смолата не навлязла широко в бита като ароматизатор. Тамян са палели главно на дохристиянски и еврейски религиозни церемонии. 

В пустинята юдеите получили указания лично от Бог как да го приготвят. Само смесен със специални подправки, тамянът бил смятан за “чист и свят” и допускан в олтара. Затова поднасянето на този скъп артикул тълкуват като признание за божественото начало у бебето Исус. 

Смирната също е скъпо благовоние от древността. Известна още като мирта, тя е смола, но от друго дърво - Commiphora myrrha. На кората му се правят разрези, от които тече сок и се втвърдява във вид на “сълзи”. Освен за кадене използвали смирната за помазване и като медицински тоник. Във времето на Исус Христос с мирта и други съставки са подготвяли телата за погребение. Този дар на влъхвите се тълкува като знак за човешкото начало у Божия син и за начина, по който ще спаси човеците, като първо умре за тях. 

Този трети дар също е свързан с Йерусалимския храм. Библейската книга “Изход” описва как със смес от смирна преди жертвоприношение се помазват свещеникът, църковната утвар, олтарът и самият храм – отново паралел с жертвената смърт на човека бог. 

И днес рождествените дарове на влъхвите няма да посрамят дарителя. Кило тамян на международния пазар се продава средно за $ 50 в зависимост от качеството. Смирната е двойно по-скъпа. А етерично масло от сомалийски тамян стига до 1000 долара. 

Холандски еколози предупредиха, че тамянът е под заплаха. Според тях до няколко години дървото Boswellia ще намалее наполовина и накрая ще изчезне под набезите на тревопасни животни, насекоми и пожари. 

Какво е станало със скъпите дарове на тримата мъдреци за бебето? По този въпрос Библията мълчи, но е много вероятно те да са използвани от родителите му. “И като си отидоха мъдреците, ето, ангел Господен явява се насън Иосифу и казва: Стани, та земи детето и майка му, и бягай в Египет, и бъди там до когато ти река, защото Ирод има да потърси детето да го погуби”, пише Матей. Макар да нямаме писмено свидетелство за това, много е възможно сиромасите Мария и Йосиф да са употребили ценностите, за да платят пътя си към изгнанието, дълъг над 150 километра.

 

Новини